Hamilton pobedom u Turskoj potvrdio 7. titulu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 15.11.2020.


Hamilton pobedom u Turskoj potvrdio 7. titulu

©Mercedes AMG F1

Luis Hamilton je uspeo da se izjednači po broju titula sa Mihalom Šumaherom pobedom na Istanbul parku i potvrdom 7 titule u Formuli 1.

Antonio Đovinaci se slupao još pri izlasku na grid. Rasel koji se zakucao u zid, pa je zbog oštećenja morao  da startuje iz boksa,kao i Nikolas Latifi koji je odlučio da promeni gume.

Strol je dobro startovao sa pol pozicije kao i Perez, dok je Fesrtapen imao prilično loš start pa su Hamiton Fetel uspeli da ga preteknu. Okon i Rikardo imali su kontakt, dok je Botas naglo prikočio kako bi izbegao udes. 

Mercedes i Reno izleteli su sa staze uz okretanje. Hhamilton je kasnije malo otklizao što su iskoristili Fetel, Ferstapen i Albon.
Strol je u drugom krugu imao 4 sekunde prednosti ispred Pereza, a on 6 sekundi prednosti nad Fetelom kojeg je pritiskao Ferstapen ali nije imao lako rešenje. Albon je bio na poziciji 5, a za njim su sledili Hamilton, Rikardo, Raikonen, Sajnc i Magnusen u prvih deset.

Strol je u četvrtom krugu imao još veću prednost, a staza se malo prosušila na pojednim delovima. U pozadini Sajnc je preuzeo poziciju 8 od Raikonena.

Lekelr koji je bio na poziciji 14, u sedmom krugu je probao da se kocka i otišao po gume za srednje mokru stazu. Potom su srevis odradili i Botas, Fetel, Hamilton, Magnusenm, RaikonenĐovinaci, Kvat, Grožan...

Lider trke Strol otišao je na servis u krugu 10, Perez je preuzeo vođstvo, a Ferstapen postavljao najbolja vremena. Lando Noris je potom otišao na servis, kao i Perez koji se zadržao koji sekund više usled problema sa prednjim krilom.. Rikardo je potom otišao na servis, a Ferstapen poveo trku u krugu 11. Potom je otišao na servis pa je raspored u 15 krugu bio - Strol sa 10 sekundi prednosti nad Perezom, Ferstapen, Fetel, Hamilton, Albon, Rikardo, Sajnc, Magnusen, Lekler...

Odustajanje Đovinacija izazvalo je period virtulenoh vozila sigurnosti. Hamilton je pokušao da prestigne Fetela ali ja na kočenju otklizao sa staze, dozvolivši Albonu probojna poziciju 5. Albon je mnogo lakše prestigao Fetela, dok je Botas koji je vozio u pozadini ima treće okretanje u trci.

U krugu 18 Ferstapen je pokušao napad na Pereza, a sve se završilo okretanjem i izletanjem sa staze. Ferstapen je potom otišao na novi servis po nov set guma za srednje mokru stazu.

Staza se lagano sušila, a vozači su tržili vlažnije putanje kako bi održali što duže gume u životu. Strola su polako sustigli Perez i Albon koji je bio na zadnjem krilu Rejsing Pointa. U pozadini Sajnc je preuzeo šestu poziciju od Rikarda koji je u jednom trenutku izleteo sa staze.

Ferari je prvi započeo seriju novih servisa. Lekler je otišao po novi set guma za srednje vlažnu stazu, kao i Raikonen, Rikardo...  Lekelr je bio brži od lidera trke, pa je i Fetel otišao na servis koji je potrajao duže od planiranog. 

Albon je imao okretanje, pa je Hamilton vratio poziciju, a moglo je i da se završi kontaktom. Hamilton je javio timu da ne želi novi set guma, opasno se približavajući Perezu na 2 sekunde, ispred koga je bio Strol sa nepunih 10 sekundi prednosti.

Strol je otišao po novi set guma u krugu 37 i to je bio jedan od odlučujućih trenutaka. Istovremeno, Hamilton je prestigo Pereza, došavši tako u vođstvo. Za tri ruga uspeo ja da napravi 5 sekundi prednosti nad vozačom Rejsing Pointa.

Strol koji se nakon servisa vratio na stazu izgubio je pozicije od Fetela, Lekelra i Albona, a pad se zaustavio na poziciji 7. Ipak, nedugo zatim prestigao ga je i Sajnc pa je pao na poziciju 8.

Hamilton je potom obišao za krug Botasa, klupskog kolegu i jedinog rivala za titulu, napravivši pri tom razliku od 14 sekundi nad Perezom. Lekelr je prestigao Ferstapena koji je potom otišao po novi set guma. Vrtaio se na poziciju 7. Sajnc se probio na poziciju 5 prestigavši Albona.

Na 10 krugova do kraja Hamiklton je vodio ispred Pereza sa 20 sekundi prednosti, Lekelr je bio treći sa još 7 sekundi zaostatka. Fetel, Sajnc, Albon,  Ferstapen, Strol, Rikardo i Noris bili su u prvih 10.

Kiša je opet začinila trku u završnici i odmah se okrenulo nekoliko vozača - Raikonen, kao i Ferstapen koji je trebao da ga obiđe za krug. Videvši probleme vozača Alfa Romea prikočio je okrenuvši Red Bul. Ipak, to ga nije puno koštalo, vratio se u akciju, prestigavši klupskog kolegu Albona za poziciju 6.

Hamilton je odneo pobedu, desetu u sezoni odnosno 94. u karijeri, koja mu je donela 7. titulu. Drama se dešavala iza njega. Lekelr je napadao Pereza za drugu poziciju. Napravio je grešku otklzao, a sve je iskoristio Fetel. Nemac je pokušao da prestigne i Pereza ali mu je falilo nekoliko stotina metara više.

Sajnc je zauzeo poziciju 5 ispred Ferstapena i Albona.
Noris je nekoliko krugova pre kraja trke iskoristio grešku lidera prvog dela trke, pa  je Strol morao da se zadovolji devetim mestom. Poslednji bod uzeo je Rikardo. 

 

Rezultati trke za Veliku nagradu Turske:

1 Luis Hamilton Mercedes
2 Serhio Perez Rejsing Point 31.633s
3 Sebastijan Fetel Ferari 31.960s - vozač dana
4 Šarl Lekler Ferari 33.858s
5 Karlos Sajnc Meklaren 34.363s
6 Max Verstappen Red Bull 44.873s
7 Aleks Albon Red Bul 46.854s
8 Lando Noris Meklaren 62.085s
9 Lens Strol Rejsing Point 71.587s
10 Danijel Rikardo Reno 94.510s
11 Esteban Okon Reno 1 krug
12 Danil Kvjat Alfa Tauri 1 krug
13 Pjer Gasli Alfa Tauri 1 krug
14 Valteri Botas Mercedes 1 krug
15 Kimi Raikonen Alfa Romeo Rejsing 1 krug
16 Džordž Rasel Vilijams 1 krug
17 Kevin Magnusen Has 2 kruga

Trku nisu završili:
Roman Grožan Has
Nikolas Latifi Vilijams
Antonio Đovinaci Alfa Romeo