Pobeda za Hamiltona, titula za Mercedes


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 01.11.2020.


Pobeda za Hamiltona, titula za Mercedes

©Mercedes AMG F1

Povratak u Imolu nakon četrnaest godina nije razočarao. Trinaesta trka u šampionatu donela je još jednu, 93. pobedu za Hamiltona i sedmu titulu za Mercedes, a Rikardo se popeo na podijum po drugi put u sezoni sa Renoom.
Još pre trke Gasli je imao probleme sa bolidom, mehaničari su na gridu radili na njegovom motoru, a mehaničari Mercedesa su radili na bolidu Hamilotna.
Botas je imao odličan start, poveo trku, a Ferstapen je preuzeo drugo mesto od Hamiltona. Rikardo je takođe pritiskao Hamiltona, ali se vozač Mercedesa se odbranio. Gasli je vozio na poziciji 5, ispred Leklera, Albona, Kvjata, Norisa i Sajnca.
U borbi točak u točak Magnusena i Fetela, vozač Hasa se okrenuo u krivini Tosa, dok je Strol izgubio deo krila kada je dotako Okonovu zadnju desnu gumu. To ga je koštalo odlaska u boks po novo krilo u 2. krugu, pa je tako trka vozača Rejsing Pointa kompromitovana u ranoj fazi.

Sajnc je prestigao Norisa za poziciju 8, a onda je zabeleženo i prvo odustajanje. U 8. krugu Gasli je odusto zbog problema sa agregatom Honde.
Degradacija je bila veća od očekivane pa su zaustravljenja u boksu krenula ranije - Rikardo, Lekeler, Albon, Kvjat i vozači Mekalrena odradili su servise ali nije bilo promene pozicija.
Ferstapen je prvi od vodećih otišao na servis zamenivši srednje tvrde za tvrde gume. Hamilton je preuzeo drugo mesto, a Ferstapen se vratio sa 25 sekundi zaostatka. Botas je otišao na servis u sledećem krugu kako bi pokrio strategiju Ferstapena. Hamilton je tako došao u vođstvo u 20 krugu, a tim mu je javio da ostaje još na stazi.
Ferstapen je počeo da sustiže Botasa, a Fincu iz Mercedesa je javljeno da ima oštećenje poda. Za to vreme Hamilton je planirao sa timom ostanak na stazi još 10 krugova odnosnodo 36. kruga.
Okon je odustao u 29.krugu usled problema sa kvačilom. To je proizvelo period virtuelnog vozila bezbednosti. Trka je usporena i to je bila odlična prilika da Hamilton dobije na vremenu pri odlasku na servis. Montirao je tvrde gume vrativši se 4 sekunde ispred Botasa.
Ferstapen je pritiskao Botasa, vozač Mercedesa je napravio grešku i krivini "Rivaca" i omogućio tako pilotu Red Bula proboj na poziciju 2.
Magnusen se pridružio grupi koja je odustala u 49. krugu jer je usled prevelikih vibracija u bolidu osetio vrtoglavicu i mučninu pa nije bio u mogućnosti da nastavi.
Ubrzo mu se pridružio Ferstapen koji je izleteo uz probušenu zadnju desnu gumu u 51 krugu. "Nešto je polomljeno" bio je njegov komentar. Gumi defekt na njegovom RB16 bio je očigledan.
Prekid je izazvao seriju servisa, Botas, Hamilotn, Perez, Kvjat, Sajnc, Fetel i ostali odradili su servis. Fetelov drugi servis prošao je sa menje komplikacija.
Poredak za restart bio je Hamilton, Botas, zatim Rikardo, Lekelr, Albon-trio koji nije odradio servis, Perez, Kvjat, Sajnc, Noris, Rasel... Šansa za osvajanje boda bila je bolja nego ikada ali je Rasel krivudajući na zagrevnju guma izgubio kontrolu i otklizao u zaštitni zid.
Trka je restartovana na šest krugova do kraja. Hamilton je lagano povukao napred ispred Botasa i Rikarda, dok je Kvjat pokušavao da izazove vozača Renoa za podijum. Perez je pritiskao Albona za poziciju. Vozač Red Bula je izgubio kontrolu i okneuo Red Bul. Pao je na začelje i otišao po srednje tvrde gume kako bi pokušao da uzme bod za najbrži krug trke. Ipak nije u tome uspeo. 
Perez jepotom napao Lekelra za poziciju ali nije uspeo da preuzme peto mesto. 
Noris i Sajnc su zauzeli pozicije 7 i 8, dok je duo Alfa Romeo kojem je nedavno produžen ugovor za narednu sezonu zauzeo pozicije 9 i 10. 
Latifi je još jednom došao nadomak zone bodova, Fetel je dvanaesti, ispred, Strola, Grožana i Albona.


Rezultati trke za Veliku nagradu Emilije Romanje:

1 Luis Hamilton Mercedes
2 Valteri Botas Mercedes 5.783s
3 Danijel Rikardo Reno 14.320s
4 Danil Kvjat Alfa Tauri 15.141s
5 Šarl Lekler Ferari 19.111s
6 Serhio Perez Rejsing Point 19.652s
7 Lando Noris Meklaren 21.131s
8 Karlos Sajnc Meklaren 20.230s
9 Kimi Raikonen Alfa Romeo Rejsing 22.224s
10 Antonio Đovinaci Alfa Romeo Rejsing 26.398s
11 Nikolas Latifi Vilijams 27.135s
12 Sebastijan Fetel Ferari 28.453s
13 Lens Strol Rejsing Point 29.163s
14 Roman Grožan Has 32.935s
15 Aleks Albon Red Bul 56.984s

Trku nisu završili:

Džordž Rasel Vilijams udes 
Maks Ferstapen Red Bul gumi defekt
Kevin Magnusen Has tehnički problemi/fizička iscrpljenost
Esteban Okon Reno kvačilo
Pjer Gasli Alfa Tauri motor