Pobeda u Portugaliji i novi rekord za Hamitona


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 25.10.2020.


Pobeda u Portugaliji i novi rekord za Hamitona

©Mercedes AMG F1

Novom pobedom u sovogodišnjem šampionatu Hamilotn je oborio rekord Mihaela Šumahera i sada drži apsolutni rekord od 92 pobede uz 97 pol pozicija.

Trku je poveo Hamilton ispred Botasa i Ferstapena. Perez je vrebao priliku da napade Ferstapena, međutim došlo je do kontakta u kome je Perez izvukao "deblji kraj" - imao je okretanje i otklizavanje van staze. Pad na začelje uz oštećeno prednje krilo bili su cena duela, ali i prilika da se promeni strategija i montiraju srednje tvrde gume. 
Na vrhu vozači Meklarena na mekim gumama, pravili su probleme Mercedesima pošto je staza bila prilično hladana uz nekoliko kapi kiše koje su još više umanjili prijanjanje. Sajnc je uspeo da prestigne Hamiltona i Botasa dok se Noris probio ispred Ferstapena, a Kimi Raikonen je vozio na poziciji 6 i pored starta sa pozicije 16. U krugu 3 u prvih deset bili su i Rikardo, Lekler, Gasli i Strol.
Nekoliko krugova kasnije kratkotrajna slaba kiša je prestala, staza je dobila još malo gume i vozači Mercedesa su u krugu 6 došli na svoj tempo, odnosno počeli da se vraćaju pa je Sajnc svoje kratkotrajno vođstvo u trci prepustio Botasu, a potom ga je prestigao i Hamilton. Ferstapen je prstigao Norisa za poziciju 4, a potom se uputio u poteru za Sajncom. Lekelr je takođe napredovao prestigavši Raikonena, potom i Norisa. U krugu 10 isto su odradili i Riakrdo i Gasli.
Botas i Hamilton počeli su da prave značajniju razliku, a Ferstapen se žalio na meke gume koje su počele da popuštaju. 
Značajan detalj desio se u krugu 18 kada je Strol pokušao da obiđe Norisa sa spoljne strane. Došlo je do kontakta i oštećenja oba bolida. Oba vozača su morala po prednje krilo i na neplanirani servis koji im je kompromitovao strategiju i ostatak trke.
Hamilton je pojačao od 20 kruga prestigavši Botasa i od tog momenta vodio je do ostatka trke.
Ferstapen je u krugu 23 otišao po srednje tvrde gume, a na stazu se vratio na poziciju 6.
U 33 krugu poredak je bio: Hamilton, Botas, Lekler, Ferstapen, Okon, Perez, Rasel, Rikardo, Gasli, Raikonen. Prva trojica, Okon i Rasel nisu do tog kruga odradili servis.
Lekler je odradio servis u krugu 35, zamenivši srednje tvrde gume za tvrde, dok je Perez u 36 krugu vodio borbu sa Okonom za poziciju 5 kroz nekoliko krivina, čisto i bez kontakta, pokazavši tako Strolu kako se vodi borba za poziciju i drži  rasrojanje. Nakon nekoliko krivina točak u točak preuzeo  je poziciju 5 od Okona.
Strol je potom otišao na servis i odrađivanje kazne od 10 sekundi, kao i Rasel koji je potom ispao iz prvih deset gde se prilično dugo držao.

Potom su i vozači Mercedesa odradili servis, Hamilton, a potom i Botas.
Norisova trka postala je još gora. Nakon pada na začelje i sporog povratka ka zoni bodova imao je gumi defekt, odnosno sporo popuštanje pritiska, pa je morao na novi neplanirani servis i tvrde gume. Pao je na poziciju 17.
Perez je napravio novo zaustavljanje ovog puta za meke gume. To ga je koštalo pada sa pete na poziciju 6. Albon je imao još jedan vikend za zaborav jer je posle drugog servisa pao na poziciju 12. Klupski kolega Ferstapen ga je prestigao za krug u 52 krugu, kada je dobio i upozorenje za prekoračenje limita staze.
Strol se povukao iz trke u 53 krugu, zbog "oštećenja bolida".
Konačno, u krugu 54 Okon je odradio servis i tako kompletirao seriju odlazaka u boks. Pao je sa pozicije 5 na poziciju 9, ali je ubrzo prestigao klupskog kolegu Rikarda za poziciju 8. Iza njih Fetel je "krčio" svoj put ka poziciji 10. Uspeo je da prestigne Raikonena i osvoji poslednji raspoloživi bod.
Hamilton je u nekoliko krugova pre kraja uspeo da obiđe Pereza za krug. Perez se tada nalazio na poziciji pet ali su Gasli, a Potom i Sajnc uspeli da ga prstignu pa je trkuzavršio na poziciji 7.
Lekelr je završio trku na poziciji 4, što je još jedno odlično izdanje vozača Feraraija.
Hamilton je došao do nove, rekordne 92. pobede, oborivši tako rekord Mihaela Šumahera. U šampionatu je sve bliže tituli jer je sada razlika nad klupskim kolegom Botasom 77 bodova.

Rezultati Velike nagrade Portugalije:

1 Luis Hamilton Mercedes
2 Valteri Botas Mercedes 25.592
3 Maks Ferstapen Red Bul 34.508s
4 Šarl Lekler Ferari 64.980s
5 Pjer Gasli Alfa Tauri 1 krug
6 Karlos Sajnc Meklaren 1 krug
7 Serhio Perez Rejsing Point 1 krug
8 Esteban Okon Reno 1 krug
9 Danijel Rikardo Reno 1 krug
10 Sebastijan Fetel Ferari 1 krug
11 Kimi Raikonen Alfa Romeo Rejsing 1 krug
12 Aleks Albon Red Bul 1 krug
13 Lando Noris Meklaren 1 krug
14 Džordž Rasel Vilijams 1 krug
15 Antonio Đovinaci Alfa Romeo Rejsing 1 krug
16 Roman Grožan Has 1 krug
17 Kevin Magnusen Has 1 krug
18 Nicholas Latifi Vilijams 2 kruga
19 Danil Kvjat Alfa Tauri 2 kruga

Trku nisu završili:
Lens Strol Rejsing Point krug 54