Red Bul preti izlaskom iz F1 ako Ferari blokira zamrzavanje razvoja agregata


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 17.10.2020.


Red Bul preti izlaskom iz F1 ako Ferari blokira zamrzavanje razvoja agregata

©Red Bull F1

Kako se navodi, Red Bul želi da ostane sa Hondinim agregatima i kada proizvođač zvanično izađe iz Formule 1 na kraju sezone 2021.

Ekipa iz Milton Kinsa i mlađa sestruinska ekipa iz Faence, nakon sledeće godine ostaju bez dobavljača motora, a rivai nisu raspoloženi da im ustupe svoje agregate, naročito Mercedes, dok su veze sa Renoom još uvek slabe i opterećenje problemima na kraju višegodišenje saradnje.
Red Bul želi da ostane nezavisan na polju agregata ali mu za to treba stabilnost pravila, odnosno zamrzavanje razvoja kako bi ostali konkurentni. Kako bi njihov predlog dobio na težini zaprećeno je izlaskon iz takmičenja. 
Jedan od čelnih ljudi tima Helmut Marko, izjavio je da "Red Bul želi Hondine agregate i preuzimanje odgovornosti jer je to jedini način da tim ostane nezavisan." Sa ovom odlukom upoznati su i čelni ljudui Formule 1.
Mercedes i Reno načelno su prihvatili predlog, dok Ferari ne vidi problem koji vidi Red Bul i voljan je da ustupi svoje agregate.
Ostaje da se vidi da li će Red Bul biti zainteresovan za agregate Ferarija, obzirom na probleme u razvoju koje su iskusili fabrički tim, i kupci Alfa Romeo i Has.  
Još jedan problem su i najavljene promene od 2022. godine po kojima će timovi morati da koriste 20% bio goriva, dok će od 2023. u Formuli 1 biti korišćeno isključivo 100% CO2 neutralno gorivo.
Ferari naime ne želi zamrzavanje pravila upravo zbog ovih promena, odnosno popuštanja Red Bulu na uštrb uvođejna ekološki prihvatljivijeg goriva.