Honda napušta Formulu 1 na kraju 2021.godine


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 02.10.2020.


Honda napušta Formulu 1 na kraju 2021.godine

©Alpha Tauri F1

Red Bul i Alfa Tauri sigurno su zatečeni vešću da je Honda donela odluku da se povuče iz Formule 1 na kraju sezone 2021.

Japanski proizvođač vratio se u F1 2015. godine sa Meklarenom inspirisan novim hibridnim pogonom i sistemima za povrat energije. Međutim, u tri godine saradnje sa starim partnerima sa kojima su nekada nizali uspehe, nije došlo do velikih rezultata, pa su obe strane odlučile da prekunu saradnju. 
Meklaren je ušao u ugovor sa Renoom dok je Honda ostala odlučna da ostene u Formuli 1 i započela saradnju sa Toro Rosom, sadašnjim Alfa Taurijem. Sledeće 2019. godine započeta je saradnja sa Red Bulom i tada su krenuli i prvi značajniji rezultati.
U toku dosadašnje saradnje za dve i po godine ostvareno je pet pobeda, uključujući i ovogodošnju sa Alfa Taurijem, kao i više završetaka na podijumu.
Honda je odlučila da sadašnji ugovor produži i na sledeću sezonu, odnosno do kraja sadašnje ere bolida, koji će nakon sledeće sezone doživeti veliku transformaciju.
U saopštenju Honde navodi se da se kompanija odlučila za ovakav potez jer "auto industrija prolazi kroz veliku transformaciju", a oni su ostvarili deo ciljeva odnosno "bili u mogućnosti da ostvare pobede". Takođe, Honda navodi da će i sledeće godine biti posvećena ostvarivanju pobeda i dobrih rezultata.
Odluka Honde ostavlja u "velikom cirkusu" tri proizvođača motora - Mercedes, Ferari i Reno. Po sadašnjim pravilima, Reno je dužan da snabdeva motorima Red Bul i Alfa Tauri, jer imaju najmanje kupaca, a ukoliko timovi "ubede" Ferari i Mercedes, može doći i do takve saradnje.
Red Bul i Alfa Tauri su potpisali novi Konkord ugovor, po kome su se obavezali na učestvovanje u Formuli 1 do kraja 2025. godine.
"Gledamo u budućnost i radujemo se što ćemo krenuti u novu eru inovacija, razvoja i uspeha. Kao grupa, sada ćemo preduzeti sve kako bi procenili i pronašli najbolje moguće rešenje po ptitanju snabdevača agregata za 2022. godinu i nadalje.", rekao je Kristijan Horenr, šef Red Bula, nakon objave Honde o odluci da napusti Formulu 1.