Botas iskoristio šansu u Rusiji


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 27.09.2020.


Botas iskoristio šansu u Rusiji

©Mercedes AMG F1

Botas je iskoristio kaznu koja je zadesila Hamiltona i došao do druge pobede u sezone, druge u Sočiju i devete u karijeri. Finac je imao prilično dobar tempo od samog starta, prestigavši Ferstapena, a potom je pokušao i preuzimanje vođstva od Hamiltona ali nije uspeo zbog prekasnog kočenja. Pratio ga je u prvih sedma krugova, a onda je kazna odlučila ishod pobednika.

"Neverovatan osećaj. prošlo je neko vreme od moje poslednje pobede, ali sam znao da ću imati šanse u trci, a i stvrai su se odvijale meni u korist. Bilo je malo neugodno na startu, džinovski insekt udario je u moj vizir na početku zone kočenja, nisam dobro video, počeo sam kočenje previše kasno. Znao sam da će biti još šansi, vozio sam na srednje tvrdim gumama i znao da će trka biti duga. Luis je dobio kaznu i kada sam prešao u vođstvo, na čistom vazduhu tempo je bio prilično dobar. Mogao sam bez puno opterećenja da kontrolišem trku. Sad trebam da nastavim u ovakvom tempu, pred nama je još trka i nikad se ne zna šta će se dogoditi. Neću se predavati, videćemo kao je kako će sve biti na kraju šampionata.", rekao je Botas.

Botas je odvozio i najbrži krug trke, zaradivši tako dodatni bod. Bio je ovo petnaesti najbrži krug trke u njegovoj karijeri.

Hamilotn je jurio izjednačenje rekorda po broju pobeda sa Šumaherom u svom 150-om nastupu za Mercedes. Ipak, kazne za uvežbavanje starta u krugu pri izlasku na grid i to u dva navrata koštale su ga  pobede jer mu je dodeljena kazna od 10 sekundi.
"Pre svega želim da se zahvalim fanovima koji su došli na trku ovog vikenda, nadam se da su uživali. Moramo proći kroz sva pravila i razumeti kako je došlo do kazne. Pored kazne koja me je degradirala, prvi stint na mekim gumama bio je prilično izazovan. Mislim da sma kasnije na srednje tvrdim gumama imo prilično dobar tempo, pokušavao sam da povratim što više izgubljenih pozicija. Bio je ovo jedan od onih dana kada ne ide sve kako treba, ali sam srećan jer sam ipak uspeo da se domognem podijuma i skupim dosta bodobva. Čestitam Valteriju na pobedi!", rekao je Hamilton.