Botas pobednik Velike nagrade Rusije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 27.09.2020.


Botas pobednik Velike nagrade Rusije

©f1.com

Druga pobeda za Botasa u sezoni, druga u Rusiji i deveta u karijeri. Luis Hamilton  "kumovao" je pobedi Finca svojim greškama zbog kojih je zaradio dve kazne od 5 sekundi koje su ga koštala pobede.

Hamilton je jurio 91. pobedu u Rusiji i izjednačenje Šumaherovog rekorda ali je zbog uvežbavanja starta  u dva navrata pri izlasku na startni grid zaradio kazne koje su ga koštale pobede.
Britanac je dobro startovao ali ga je pritiskao Botas koji je uspeo da na strtu preuzme drugo mesto od Ferstapena. Botas je pokušao preticanje sa spoljašnje strane ali je Hamilton ostao ispred.
Sajnc i Strol jedini su od vozača koji su odustali iz trke i to u prvom krugu. Sajnc je nakon izletanja van staze loše procenio prolaz kroz putanju pored staze, zakačio predjim točkom barijeru, odvalivši pri tom točak. Strol je dobio udarac u zadnji deo bolida od Leklera, zavrteo se i završio u barijeri. Upošljeno je vozilo bezbednost, a na servis su otišli Rasel, Albon i Noris koji je imao probleme sa upravljanjem Meklarena. Sva trojica su pala na začelje.
Trka je restartovana u 5. krugu, Hamilton je poveo ispred Botasa i Ferstapena.
U 7. krugu sudije su izrekle dve kazne od po 5 sekundi  Hamiltonu za dva uvežbavanja starta u krugu pri izlasku na grid. Vozač Mercedesa  kazne i servis odradio je u 16. krugu. Vratio se na poziciju 11. Četiri kruga kasnije nalazio se na poziciji 5, a do kraja trke domogao se podijuma.
Ferstapen je odradio servis u 26. krugu, a potom je servis odradio i Botas.
Do kraja trke nije bilo većih iznenađenja.
Perez je završio na poziciji 4 ispred Rikarda koji je i pored kazne od 5 sekundi ostao na poziciji 5. Leklera je šesti, Okon sedmi ispred domaćeg Kvjata i njegovog klupskog kolege Gaslija. Poslednji bod uzeo je Albon. On je zaradio kaznu od 5 sekundi ali je i pored toga ostao na desetoj poziciji.
Đovinaci je prvi vozač van zone bodova, a njegov klupski kolega Raikonen koji je izjednačio rekord Rubensa Barikela od 322 starta je četrnaesti. 


Rezultati trke za Veliku nagrdau Rusije:

1 Valteri Botas Mercedes
2 Maks Ferstapen Red Bul 7.729s
3 Luis Hamilton Mercedes 22.729s
4 Serhio Perez Rejsing Point 30.558s
5 Danijel Rikardo Reno 47.267s
6 Šarl Lekler Ferari 61.635s
7 Esteban Okon Reno 66.352s
8 Danil Kvjat Alfa Tauri 66.777s
9 Pjer Gasli Alfa Tauri 89.307s
10 Aleks Albon Red Bul 92.474s
11 Antonio Đovinaci Alfa Romeo 1 krug
12 Kevin Magnusen Has 1 krug
13 Sebastijan Fetel Ferari 1 krug
14 Kimi Raikonen Alfa Romeo 1 krug
15 Lando Noris Meklaren 1 krug
16 Nikolas Latifi Vilijams 1 krug
17 Roman Grožan Has 1 krug
18 Džorž Rasel Vilijams 1 krug

Trku nisu završili
Karlos Sajnc Meklaren udes krug 1
Lens Strol Rejsing Point udes krug 1