Hamilton i Botas na podijumu uz dosta izazova po pitanju trošenja guma


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 09.08.2020.


Hamilton i Botas na podijumu uz dosta izazova po pitanju trošenja guma

©Mercedes AMG F1

Degradacija guma zadala je velike probleme Mercedesu. Ferstapen i Red Bul su iskoristili ukazanu šansu. Botas je poveo trku ali je Hamilton nakon dužeg drugog stinta u trećem, na svežijim pneumaticima uspeo da prestigne klupskog kolegu Botasa i tako uveća prednost u odnosu na njega šampionatu.

"Izazovna trka za nas. Čestitam Maksu (Ferstapen) i Red Bulu pobedu, ipak, izgleda da oni nisu imali probleme sa gumama kao mi. Zahvalan sam jer sam uspeo da dođem do cilja i osvojim drugo mesto. Nismo očekivali ovakvo mučenje po pitanju trošenja guma. Prvi stint je bio komplikovan, dok sam u drugom stintu čuvao gume koliko sam mogao, ali to nije napravilo veliku razliku po pitanju degradacije. U poslednjem stintu sam forsirao kako bi prestigao Leklera i Botasa, tako da sam na kraju imao osećaj da vozim na pola gume. Ne znam da li se iko od rivala ovoliko mučio sa gumama kao mi, tako da moramo da vidimo šta se zapravo dogodilo danas. Uveren sam da će ovaj tim to prevazići.", rekao je Hamilton.
Nakon starta sa pol pozicije, uz muke sa gumama poput Hamiltonovih, Botas je završio na poziciji 3. Finac je poveo trku ali je forsiranje u drugom stinu uz raniji odlazak na drugi servis i neverovatno trošenje guma na kraju ostao bez istih. Klupski kolega Hamilton na znatno svežijim gumama na nekoliko krugova pre kraja preuzeo mu je drugu, pa je završio na trećoj poziciji.
"Frustrirajuća trka. Nije lako završiti na trećoj poziciji nakon starta sa pol pozicije. Mislim da smo već sredinim trke izgubili šanse za pobedu, kada me je Ferstapen prestigao. Mogao sam i duže da vozim drugi stint kao i Hamilton, kako bi na kraju trke mogao više da forsiram na svežijim gumama. Čim sam krajem trke počeo da pojačavam gume su se raspale. Zaista smo se borili puno sa degradacijom, čim počne cepanje guma gubite prijanjanje i performanse i postaje veoma teško održavati tempo. Izgleda da drugi timovi, posebno Red Bul, nemaju ovakve probleme, tako da to moramo istražiti. Danas smo mogli dosta toga da naučimo,  mi uvek nastavljamo dalje i vraćamo se jači.", rekao je Botas.