Magnusen uzeo prvi bod za Has


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 19.07.2020.


Magnusen uzeo prvi bod za Has

©Haas F1

Uspešan vikend za Magnusena koji je osvojio prvi bod ove sezone. Sreću je pokvarila radio veza odnosno inženjeri sa zida koji su komunicirali povratno sa vozačima i tako im pomogli u formacijskom krugu, a po članu 27.1 FIA Formula 1 sportskih propisa, zabranjeno je pružati pomoć u toku kruga za zagrevanje. Pomoć se ogledala u tome što su oba vozača dobila poruku da odu po setove guma za suvo, odnosno to nije bila njihova odluka, kao u slučaju Kvjata koji je odradio isto ali bez obostrane komunikacije i sugestija.

"Veoma sam srećan. Tim je doneo odličnu odluku pre početka trke da u formacijskom krugu stavimogume za suvo. Bilo je veoma odlučno za njih da mi veruju da stavimo gume za suvo u uslovima u kojima to nije tako lako. Bio je rizik, ali se isplatio. Imali smo dobar tempo na samom startui posle nekoliko krugova bio sam na poziciji 3. Znao sam da to neće biti zadnja pozicija, ali bilo je neverovatno biti na tom mestu. Pokušao sam da se zadržim što duže. Nastavio sam da radim sa timom u pogledu realne pozicije na kojoj ćemo biti. Na kraju je to bila pozicija 9, zadržao sam je i prestigli smo Ferari i približili smo se MekLarenu. Pokazalo se da imamo dobar bolid.
Dokazali smo da je tim odradio odličan posao iako smo se više mučili u kvalifikacijama", rekao je Magnusen.

Grožanu je propala trka nakon kontakta sa Albonom, koji je uticao na pad performansi bolida.
"Bio je dobar potez za tim. Preko radija sam rekao da je veoma suvo za gume za srednje mokru stazu, pa smo rizikovali. Prvih nekoliko krugova je bilo malo napeto, ali posle toga je sve dobro krenulo. Tempo je bio dobar. Prednja leva guma previše se istrošila i počeo sam da gubim prijanjanje, nismo je dovoljno zaštitili. U svakom slučaju, sve je prošlo dobro, i nažalost Albon je imao zakasneli potez u prvoj krivini, udario je moje prednje krilo i uništio ga je. Imao sam slabije performanse bolida posle toga. Pokušali smo da ispravimo stvari, ali nismo mogli da osvojimo bodove", rekao je Grožan.
Ipak, zabeležen je prvi bod i tim Has je sada na poziciji 9 u poretku konstruktora ispred Vilijamsa koji je poslednji, bez bodova.