Red Bul zvanično uložio žalbu na Mercedesov DAS sistem


autor: Aleksandar | datum objave: 03.07.2020.


Red Bul zvanično uložio žalbu na Mercedesov DAS sistem

©Mercedes F1

Uoči nove sezone Formule 1 došlo je do drame jer je Red Bul pokrenuo zvanični protest protiv Mercedesovog inovativnog upravljača sa dvojnim osovinama (DAS) nakon petka i prvih treniga za Veliku nagradu Austrije.

Ranije u petak, direktor Red Bula tima Kristijan Horner rekao je da je njegov tim imao nameru tražiti pojašnjenje od FIA-e u vezi legalnosti sistema, koji je Mercedes prvi put predstavio na predsezonskim testiranjima u februaru, a koji će biti zabranjen od 2021.

Red Bul je uložio protest zbog navodnog kršenja Tehničkih propisa, tačnije člana 3.8 koji se odnosi na aerodinamički uticaj i člana 10.2.3., Koji kaže da "nije moguće podešavanje bilo kog sistema upravljanja dok je automobil u pokretu"

Sudije će sada odlučiti da li je automobil legalan. Ako se smatra da nije, tim mora izvršiti potrebne promene što će u suštini značiti da moraju ukloniti sistem.

Ako presude da je to legalno, Mercedes može nastaviti sa upravljanjem sistemom  i povuče crtu ispod problema. Ostali timovi tada mogu da odluče da dodaju svoju verziju sistema u automobil - što je Horner nagovestio Red Bulu, posle objašnjenja.

Odluka će biti doneta pre FP3 u podne (po lokalnom vremenu) u subotu.