Abitbul: Od 2022. godine svako će svakom biti pretnja


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 22.06.2020.


Abitbul: Od 2022. godine svako će svakom biti pretnja

©Renault F1

Po rečima Sirila Abitbula, šefa Renoa, timovi snabdevči počeće da gledaju timove kupce kao pretnju, a ne kao partnere.

Limitranje budžeta počinje od sledeće sezone. Od 2021. godine maksimalni budžeti timova biće 145 miliona dolara pa tako Formula 1 pokušava da kroz limitirane finansije izjednači šanse timova izvan velike trojke (Mercedes, Red Bul, Ferari) i tako dobije novog Gran pri pobednika još od 2013. godine kada je pobedu odneo Lotus sa Kimijem Raikonenom.
Kao dodatak novim pravilima, od 2022. godine počeće primena novih tehničkih pravila koja su osmišljena kako bi se postigla jednakost među timovima, a trkanje učinilo zanimljivije publici. 
Reno je jedan od timova koji bi mogao da profitira u novoj eri, ali će ostali timovi koji nemaju podršku prozvođača motora biti u novom  položaju, odnosno da če se odnosi između fabričkih timova i timova muušterija promeniti.
"Imali smo problem kada je limitrirani budžet predstavljen sa njegovom visinom. Sada kada je značajno umanjen biće zanimljivo videti šta će se desiti u odnosima među timovima. Sada je Mercedes zadvoljan jer je Rejsing Point kopirao njihov bolid. Bilo to legalno ili ne, u to ne ulazim, to nije moja poenta, već da sa zadovoljstvom pomažu svojoj mušteriji kako bi njihov bolid učinili što konkurentnijim. Veoma sam znatiželjan da vidim da li će to biti slučaj 2022. godine.", rekaoje Abitbul.
Bolid Rejsing Pointa RP20 bio je pod lupom tokom zimskih testova, jer je neodoljivo podsećao na Mercedes, ali ga je FIA ipak proglasila legalnim. Abitbul ne vidi da će se takav slučaj ponoviti u budućnosti.
"Svako će svakom biti pretnja, to je glavna promena. Glavni dobitnik su svakako ljubitelji F1. Ovaj trenutni koncept koji imamo sada u kome imamo tri dominantna tima koji su usput povlašćeni i po pitanju finansija, prestaje da postoji. Zbog toga sam mnogo opušteniji zbog stvari koje nam dolaze nakon 2020. godine." rekao je Siril Abitbul.
Nakon 2020. godine, Reno će prestati da snabdeva agregatima Meklaren, pa će u poslednju sezonu ere ući kao snabdevač bez timova kupaca