Vilijams u finansijskoj i sponzorskoj krizi. Rič Enerdži nudi saradnju


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 01.06.2020.


Vilijams u finansijskoj i sponzorskoj krizi. Rič Enerdži nudi saradnju

©Rich Energy

Nekoliko godina loših rezultata doveli su slavni Vilijams na ivicu propasti, pa čak i u opasnost od eventualnog gašenja. Znakovi oporavka pojavili su se na zimskim testovima, a postignuta vremena naznačila su da će ova sezona biti nešto lakša i uspešnija za posrnuli tim. Vozač Nikolas Latifi je preko kompanija svoga oca Majkla, doneo i svež sponzorski kapital ali je korona virus osujetio planove tima. Formula 1 je isplatila deo novca kao pomoć svim timovima, pa i Vilijamsu, ali je tim i pored toga prošlu godinu završio sa gubicima što se odrazilo i na finansijsko stanje u ovoj godini. Tim ima sredstva za takmičenje u ovoj sezoni ali je dogoročno na "staklenim nogama". Čak i prodaja Vilijams inženjeringa, Latrus Rejsing korporaciji koja je u vlasništvu Majkla Latifija nije pomogla da tim ima bezbedne finansije. Pozajmica Latrusa podrazumeva hipoteku nad objektima i istorijskim modelima bolida kao osiguranjem.

Partnerstvo sa naslovnim sponzorom telekomunikacionom kopanijom Rokit prekinuto je na mesec dana pred početak prvenstva koje po planovima organizatora treba da počne u Austriji u julu. To je zadalo još jedan udarac timu, pa je odbor kompanije odlučio da traži kapital, investitore, pa čak i kupce kako bi se Vilijams spaso od gašenja. Takvu odluku iznela je i šefica tima Kler Vilijmas.

Upravo nakon svih problema pojavila se i kompanija Rič Enerdži koja se praktično nudi za sardnju. Pregovora je svakako bilo u prošlosti, a Rič Rnerdži je pre saradnje sa Hasom, pregovarao i sa Meklarenom, Renoom i Vilijamsom. Kriza rezultata u ekipi Has i javna kriutika od strane Vilijama Storija, vlasnika kompanije za proizvodnju energetskih napitaka, dovela je do raskida ugovora pre kraja prošle sezone.

Stori je izabacio i sliku sa logotipom Rič Enerdži na Vilijamsu iz vremena kada su kompanije pregovarale o eventualnoj saradnji pre 18 meseci sa komentarom da timu pored finasijske injekcije treba i novo rukovodstvo, novi biznis model, kako bi uz slavnu istoriji opet bili na mestu koje im pripada.

Situacija u kojoj se Vilijams nalazi svakako i kompaniju vođenu kontraverznim biznismenom stavlja u red opcija. Ostaje da vidimo da li će do ugovora doći.