Mercedes F1 tim pomaže u stvaranju pomagala za disanje za pacijente sa Korona virusom


autor: Aleksandar | datum objave: 30.03.2020.


Mercedes F1 tim pomaže u stvaranju pomagala za disanje za pacijente sa Korona virusom

©Mercedes F1

Uređaj, poznat pod nazivom kontinualni pozitivni pritisak u disajnim putevima (CPAP), vrsta je koju NHS redovno koristi za podršku pacijentima sa poteškoćama u disanju.

Nagli porast teških slučajeva COVID-19 znači da NHS rizikuje da će doći do nestašice respiratora tokom narednih nedelja, a američka vlada je nedavno pozvala industriju da pomogne u povećanju proizvodnje takve opreme. F1 se kolektivno odazvao tom pozivu pod natpisom „Projekat Pitlejn“, a svih sedam timova sa sedištem u Velikoj Britaniji nudili su svoju ekspertizu kako bi pomogli u rešavanju problema.

Od 18. marta Mercedesovo odelenje za visoke performanse snage (HPP), koje isporučuje motore timovima kompanije Mercedes F1, Rejsing Pointa i Viliamsa, a saradnja sa UCL-om je da se pomogne u povećanju proizvodnje CPAP mašina. Počevši od rastavljanja patentiranog uređaja, tim UCL-a je uspeo da izmeni dizajn za manje od 100 sati tako da je on pogodniji za brzu i masovnu proizvodnju.

Novi dizajn CPAP već je odobren za upotrebu od strane NHS-a i priprema se za brzo postavljanje u bolnice širom zemlje.

"Obzirom na hitnu potrebu, zahvalni smo što smo uspeli da umanjimo proces koji bi mogao da traje godinama do nekoliko dana," rekao je profesor Tim Bejker (UCL Mašinski Inženjering).

„Od samog informisanja radili smo sve sate dana, rastavljajući i analizirajući uređaj koji nije patent. Pomoću računarskih simulacija dodatno smo poboljšali uređaj da bismo stvorili najsavremeniju verziju prilagođenu masovnoj proizvodnji.

„Imali smo privilegiju da možemo da se pozivamo na sposobnost Formule 1 - saradnju koja je omogućena uskim vezama UCL Mašinskog inženjerstva i HE“.

Šef Mercedesove HE Endi Kovel dodao je: "Zajednica Formule 1 pokazala je impresivan odgovor na poziv za podršku, okupljajući se u kolektivu" Projekat Pitlejn "kako bi podržali nacionalne potrebe u ovom trenutku kroz brojne različite projekte.

„Sa ponosom smo stavili svoje resurse na uslugu UCL-u kako bismo projekat CPAP isporučili po najvišim standardima i u najbržem mogućem vremenskom roku.“

CPAP mašine se uveliko koriste u bolnicama u Italiji i Kini kako bi pomogli pacijentima Covid-19 sa ozbiljnim infekcijama pluća da lakše dišu kada sam kiseonik nije dovoljan. Oni deluju tako što neprestano ubacuju mešavinu vazduha i kiseonika u usta i nos, održavajući otvorene disajne puteve i povećavajući količinu kiseonika koji ulazi u pluća.

Izveštaji iz Italije pokazuju da je oko 50 procenata pacijenata kojima je CPAP izbegao potrebu za respiratorom, koja dovodi dah direktno u pluća, ali zahteva snažnu sedaciju i povezivanje sa cevkom koja je stavljena pacijentu do pluća.