SF-1000, Ferarijev izazivač, je stigao


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 11.02.2020.


SF-1000, Ferarijev izazivač, je stigao

©FerrariF1

"Tražite od deteta da nacrta auto i sigurno će ga nacrtati crvenog", velika je izjava legende automoto sporta i industrije, osnivača propetog konjića iz Maranela, Enza Ferarija. U jednoj rečenici predstavljen je koliko veliki uticaj ima ova marka na ceo svet, i nije pogrešio u tome...

Mali grad Ređio Emilia i poznati teatar Romolo Vali, bili su centar prezentacije novog Ferarijevog bolida, SF-1000. Prvo na šta možemo da skrenemo pažnju jeste samo ime, i ono je dato kao znak obeležavanja hiljaditog starta trke koju će Ferari imati ove sezone, u Kanadi ili Francuskoj. SF-1000 je 66. auto u nizu dizajniran u ovih 70 godina koliko postoji najbrži cirkus na svetu. 

Na današnjoj ceremoniji reč su imali Lusi Kamileri, šef Ferarija i Filip Moris grupacije, Matia Binoto, šef tima i vozači Sebastian Fetel i Šarl Lekler. Ceremoniji je takođe prisustvovalo i više od 350 zaposlenih iz Maranela koji su omogućili fanovima ovaj vizuelni ugođaj, kojim će stari tim pokušati da dođe do nove titule prvaka.

Bolidom dominira crvena boja, što nije veliko iznenađenje, iako je Ferari nekada, ali vrlo kratko, bio i plav, davne 1964. godine. Takođe, auto je u mat varijanti, što sa crnim detaljima svakako doprinosi moćnom izgledu. Vrlo zanimljiva činjenica jeste vraćanje retro fontu sa brojevima automobila, što predstavlja omaž eri Žila Vilnejeva iz kasnih sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošlog veka.

Što se tiče samih performansi, na njih ćemo morati još malo da sačekamo, bar do prvih predsezonskih testiranja u Španiji. Na prvi pogled, aero paket je redefinisan, što se pogotovo odnosi na prednje krilo i trebalo bi da donese veće prianjanje, downforce. Promene načinjene u odnosu na SF90 svakako bi trebalo da donesu na stabilnosti u krivinama, odnosno da isprate agresivnu vožnju koja priliči stilu Sebastiana Fetela iz šampionskih dana u Red Bulu.

Kako će se novi konjić ponašati, i da li će konačno skinuti dominantni Mercedes sa trona, saznaćemo za nešto više od mesec dana.