Staza u Vijetnamu dobila konačnu konfiguraciju


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 11.12.2019.


Staza u Vijetnamu dobila konačnu konfiguraciju

©Formula1.com

Pripreme za Veliku nagradu Vijetnama u punom su jeku, a staza je dobila i konačanu konfiguraciju sa 23 krivine, odnosno jednom više od dosadašnjeg plana.

Staza Hanoj kombinacija je klasičnih i uličnih staza i njihovih krivina, a inspirisana je istorijski poznatim stazama u F1 i auto sportu  kao što su Suzuka, Monako i Nirburgring.

Ulične staze donose dodatne izazove kada je u pitanju izgled, odnosno konfiguracija staze, jer se radi na postojećoj infrastrukturi.
Nakon dodatnih procena u poslednjem sektrou dodata je još jedna krivina, dvadeset treća, a staza je proširena za oko 15 metara.Poslednje dve krivine su izmenjene i sada je dodavanjhem nove krivine staza šira i bezbednija. Time je staza i neznatno produžena pa sa 5.565km na 5.607km, što je dovodi na dužinu staze Marina Bej ali je jedina staza u kalendaru sa 23 krivine.
Organizatori se nadaju da će nova konfiguracija doprineti da staza bude još izazovnija i uzbudljivija za trkanje kako vozačima tako i ljubiteljima F1. Staza Hanoj imaće pravac od 1.6km gde će se dostizati brzine oko 335km/h.

Deo staze na kome objekat dužine 300m u kome će se nalaziti boks trebao bi biti završen do kraja godine i inspirisan je imperijalnom citadelom Tang Long. Ostatak staze trebao bi biti završen tokom januara, jer je trka po kalendaru planirana za april.  Procentuano, staza je sada 80% završena.