Ferstapen poslednju trku sezone završio na podijumu, Albon šesti


autor: Milena Nikolić | datum objave: 01.12.2019.


Ferstapen poslednju trku sezone završio na podijumu, Albon šesti

©RedBullRacing

Maks Ferstapen nije mogao da se bori sa Mercedesom, ali se uz pomoć dobre vožnje i strategije dobro izborio sa Ferarijem i osvojio drugo mesto na VN Abu Dabija.

U generalnom plasmanu vozača Ferstapen je ovu sezonu Formule 1 završio na odličnom trećem mestu osvojivši 278 poena.

„Naravno, jako sam srećan što sam sezonu završio na podijumu, a biti treći u šampionatu vozača ispred oba Ferarija je takođe dobro postignuće.“, rekao je Maks. „Mercedes i Luis su na ovoj stazi bili jednostavno previše brzi za nas, ali mi smo imali dobru strategiju, dobre pit stopove, bolid je bio zaista dobar, tako da je drugo mesto odličan rezultat za nas na ovoj stazi.“

Ferstapen se osvrnuo i na neke ranije momente i na sveukupni učinak ove sezone.

„Vrhunac za mene je ove sezone bila Austrija. Prva pobeda za Hondu u V6 eri je bio jako emocionalan momenat, tim je tada ponovo pobedio na svojoj stazi pred mnogo holandskih fanova, i to je bio sjajan osećaj. Bila je ovo dobra sezona a tim se sve vreme trudio da bude bolji. Honda je takođe napravila sjajan napredak tako da možemo biti jako zadovoljni prvom zajedničkom sezonom. Kao tim, želimo da sledeće godine budemo još bolji i da se borimo za titulu. Moramo dosta da radimo da bismo smanjili zaostatak, ali ako pogledamo nekoliko prethodnih trka, vidimo da smo napravili dobar korak. Ovo je sjajn završetak a sada želimo da se fokusiramo na budućnost kako bismo bili još konkurentniji u 2020-oj.“, izjavio je Fersrapen.

Aleks Albon je imao problematičniju trku za VN Abu Dabija. Izgubio je pozicije od Botasa i Fetela, ali od vozača sa sredine grida nije bio ugrožen i završio je bez problema na šestom mestu.

„Trka nije ispala baš kako sam želeo ali pozabavićemo se time. Otišao sam rano u boks pokušavajući da prestignem Seba ali to nije funkcionisalo i ostao sam zaglavljen u gužvi bez mogućnosti upotrebe DRS-a. Zato sam vozio dugačak drugi stint, ali gume jednostavno nisu izdržale do kraja. To se dešava, ali ako se osvrnem na celu sezonu mogu da budem zadovoljan. Znam da imam dosta toga da uradim i da je dosta stvari koje treba da popravim, ali ovo mi je bila prva godina u Formuli 1 i znao sam da će biti teško. Poboljšanje će doći sa iskustvom. Sledeće nedelje imamo testiranje tako da ćemo odmah nastaviti sa radom i vratiti se jači sledeće godine. Biće lepo provesti zimu znajući da imam obezbeđeno mesto za sledeću sezonu tako da mogu da se fokusiram na posao koji me čeka. Zaista uživam u radu sa timom tako da jedva čekam 2020-u.“, rekao je Albon koji je sezonu završio na osmom mestu u konkurenciji vozača osvojivši ukupno 92 poena, tri manje od Gaslija i četiri manje od Sajnca.

Red Bul je, kao tim, osvojio ukupno 417 poena što mu je donelo treće mesto u šampionatu konstruktora.