Hamilton pobednik Velike nagrade Abu Dabija


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 01.12.2019.


Hamilton pobednik Velike nagrade Abu Dabija

©Mercedes AMG F1

Vozač Mercedesa odličnom vožnjom na svom 250-om startu u Formuli 1 stigao do jedanaeste pobede sezoone i jedini je koji je na svakoj trci šampionata osvajao bodove. 

Nakon odličnog starta sa pol pozicije Hamilton se odmah izdvoji i počeo praviti prednost u odnosu na rivale. 

Iza njega Šarl Lekler je uspeo da obiđe Ferstapena na startu, što nije uspelo i Fetelu u drugom Ferariju. Za to vreme Valteri botas koji je startovao sa poslednje pozicije gradio je svoj put ka zoni bodova i do kraja prvog kruga već je uspeo da se probije do pozicije 15.
Ferari je u 13 krugu odradio dvostruki servis. Lekler se vratio na u trku na poziciju 4, dok je Fetel pao na poziciju 8 nakon problema pri šrafljenju prednjeg levog zavrtnja točka. Takođe, bilo je i manjih problema i sa zadjim točkom.
Tehnički problemi koji nisu dozboljavali korišćenje DRS-a, otkolnjeni su do 18 kruga, ali je to za Fetela koji se mučio da prestigne Botasa bilo suviše kasno. Potom je tim javio Fetelu da ima probleme i sa MGK1.
Ferstapen je takođe imao probleme. Nakon servisa u krugu 26 i montaže tvrdih guma prijavio je probleme sa motorom.
Hamilton je otišao na servis u sledećem krugu kako bi pokrio Ferstapenovu strategiju u slučaju izlaska vozila sigurnosti, odnosno usporeja trke, montiravši takođe tvrde gume. Botas je poslednji od vodećih vozača koji je otišao na servis, pa je poredak nakon toga sredinom trke bio: Hamilton, Lekeler, Ferstapen, Fetek, Albon, Botas, Perez, Kvajt, Noris Hilkenberg. Perez i Kvjat otišli su na servis još kasnije što im se na kraju trke isplatilo.
Iako se žalio na probleme sa motorom Ferstapen je sustigao i prestigao Leklera, koji je potom otišao na servis u krugu 39 po nove meke gume. Vrati se na poziciju 3 dok je Fetel nakon svog servisa pao iza Botasa i Albona na poziciju 6.
Do kraja trke uspeo je da sustigne i prestigne Albona.
Hamilton je mirno priveo trku ispred Ferstapena dok je Lekelru u završnici zapretio Botas ali je ipak vozač Ferarija ostao na poziciji 3.
Iza Albona na poziciji 7 našao se Perez koji je u nekoliko poslednjih krugova jurio Norisa i u poslednjem krugu uspeo da ga prestigne na novijim pneumaticima.
Kvajt koji je takođe kasno otišao na servis zauzeo je poziciju 9, a poslednji bod otišao je drugom vozaču Meklarena, Karlosu Sajncu. Španac je odradio dodatni servis ali ga je to koštalo ispadanja iz zone bodova. Ipak, do kraja trke uspeo je da se vrati i prestigne Hilkenberga, koga je potom obišao i Rikardo. Bila je ovo poslednja trka za Hilkenberga koga će od sledeće sezone zameniti Okon.
Poziciju 13 zauzeo je Raikonen u Alfa Romeo, praćen Magnusenom i Grožanom iz ekipe Has.
Đovinaci je zauzeo poziciju 16, praćen Raselom iz Vilijamsa i Gaslijem iz Toro Rosa. Gasli je još na startu trke imao incident koji ga je koštao boljeg plasmana. Morao je po novo krilo nakon incidenta u kome je učestvovao sa oba vozača Rejsing Pointa.
Poslednji od vozača koji je prošao kroz cilj je Robert Kubica iz Vilkijamsa od koga se takođe opraštamo. Njega će u ekipi Vilijamsa zameniti Nikolas Latifi.
Jedini vozač koji nije završio trku je Lens Strol iz rejsing Pointa. On se povukao usled trhničkih problema. 


Rezultati trke za Veliku nagradu Abu Dabija:

1 Luis Hamilton Mercedes
2 Maks Ferstapen Red Bul 16.772s
3 Šarl Lekler Ferari 43.435s
4 Valteri Botas Mercedes 44.379s
5 Sebastijan Fetel Ferari 64.357s
6 Aleks Albon Red Bul 69.205s
7 Serhio Perez Rejsing Point 1 krug
8 Lando Noris Meklaren 1 krug
9 Danil Kvjat Toro Roso 1 krug
10 Karlos Sajnc Meklaren 1 krug
11 Danijel Rikardo Reno 1 krug
12 Niko Hilkenberg Reno 1 krug
13 Kimi Raikonen Alfa Romeo 1 krug
14 Kevin Magnusen Has 1 krug
15 Roman Grožan Has 1 krug
16 Antonio Đovinaci Alfa Romeo 1 krug
17 Džordž Rasel Vilijams 1 krug
18 Pjer Gasli Toro Roso 2 kruga
19 Robert Kubica Vilijams 2 kruga

Trku nisu završili:
Lens Strol Rejsing Point tehnički problem