Dupli završetak u bodovima za Meklaren u Ostinu uz kraj saradnje sa Petrobrasom


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 04.11.2019.


Dupli završetak u bodovima za Meklaren u Ostinu uz kraj saradnje sa Petrobrasom

©McLaren F1

Vozači Meklarena zamenili su pozicije sa starta tako da je Noris kroz cilj prošao sedmi, a Sajnc osmi.

"Dobra trka za tim i mene. Imao sam odličan start i nakon nekoliko krivina došao do pozicije 5. U početnoj fazi trke imamo odlične performanse, što je veoma dobro za nas. Nasatavak trke bio je teži, posebno prvi stint na mekim gumama. Mučio sam se mnogo u kasnijoj fazi stinta kada svoje performanse uporedim sa Rikardovim, ali smo to nekako i očekivali. Nakon servisa i promene guma za tvrde skoro sam sustigao Rikarda. Nije forsirao,  ja sam ga pritiskao kako bi eventualno napravio grešku , a ja pronašao mesto za preticanje. Ipak, to se nije dogodilo, dobro je kontrolisao razmak između njega i mene. Po odlasku na servis odlučili smo se za meke gume, što se ispostavilo kao dobra odluka. Trka je postala zanimljiva, napravio sam nekoliko preticanja. Da nije bilo žutih zastava možda bih mogao da napadnem ponovo. Hvala svima u timu na predanom radu", rekao je Noris.

Karlos Sajnc je imao nešto lošiji rezultat u odnosu na startnu poziciju, a situaciji je kumovao kontak sa Albonom na startu trke, kada je izgubio nekoliko mesta.
"Dobar posao za tim. Sa dvostrukim završetkom u zoni bodova uspeli smo da donesemo kući 10 bodova, dobar posao čitavog tima. Mislim da sam lično mogao postići i više, ali moja trka je kompromitovana u prvoj krivini kada sam zadobio udarac od Albona. Servis i montiranje tvrdih guma značilo je da ću imati veoma drug stint. Imao sam pristojan tempo i uspeo da osiguram poziciju 8 na cilju. Sve u svemu, pozitivan vikend za nas, idemo u Brazil po bolji rezultat", rekao je Sajnc.
Sa novih 10 bodova Meklaren sada ima 121 bod, prvi pratioc i pretendent na poziciju 4 je Reno sa 83 boda.


Dve trke do kraja šampionata Meklaren je okončao partnerstvo sa Petrobrasom, naftnom kompanijom iz Brazila u kojoj se upravo i vozi pretposlednja trka. Petogodišnje partnerstvo završeno je nakon nepune dve godine, jer je Vlada Brazila procenila da je ugovor štetan po kompaniju i državu i da se sponzorstvo ne primećuje dovoljno u vidu natpisa na bolidu i opremi tima, te da je sve to preskupo plaćeno.
Spekulacije su počele još na početku prvenstva ali su konačno obe strane izašle sa zvaničnim objavama u kojima se zahvaljuju na saradnji i dostignućima postgnutim kroz tehničku saradnju i ispitivanje goriva i lubrikanata.  
Mediji su počeli sa glasinama da je Meklaren u pregovorima sa Lukoilom, ali je ruska kompanija opovrgla glasine.