Ferstapen na podijumu u SAD-u, Albon vozač dana


autor: Milena Nikolić | datum objave: 04.11.2019.


Ferstapen na podijumu u SAD-u, Albon vozač dana

©RedBullRacing

Maks Ferstapen je uspeo da na trci za VN SAD-a dođe do podijuma, a Aleks Albon je izglasan za vozača dana zbog povratka sa začelja grida na petu poziciju.

Ferstapenu je, pored dobrog tempa Red Bula, išlo na ruku i to što je Farari imao loš dan u Ostinu. Fetel je morao da odustane, a ni Lekler nije imao sjajnu trku. Maks  je u završnici trke pokušao da stigne i prestigne Luisa Hamiltona (sada vlasnika šest titula šampiona Formule 1) i osvoji drugo mesto, ali nije mogao, u tome su ga omele i žute zastave istaknute zbog izletanja Hasa sa staze.

„Za nas je ovo bio pozitivan vikend i zaista sam zadovoljan što sam na ovoj stazi osvojio treće mesto. U poslednjih nekoliko krugova su me žute zastave malo omele pa nisam mogao da pokušam da na kraju obiđem Hamiltona, a mislim da sam mogao do drugog mesta.“, rekao je Maks.

„Nakon trke sam shvatio da mi prilično veliki deo poda bolida nedostaje, mislim da smo inače mogli biti još konkurentniji. Dobro sam startovao a onda pokušao da pratim Valterija ali imali su bolji tempo od nas tako da je završetak od okvirno pet sekundi iza vodećeg dobro postignuće, naročito uzimajući u obzir moje oštećenje bolida. Mislim da je strategija sa dva zaustavljanja bila ispravna i ne verujem da smo mogli nešto bolje da uradimo, to je za nas bila najbrža taktika. Smatram da smo napravili značajan korak napred i da smo se vratili u borbu. Neće biti lako do kraja ali nećemo odustati.“

Na kraju je čestitao Hamiltonu na osvojenoj tituli: „Naravno, impresivno je to što je Luis osvojio šest titula, morate da budete vrlo konzistentni da biste to postigli, tako da je on to zaslužio.“

Aleks Albon je takođe uživao u trci za VN SAD-a. On je na startu, u krivini 1, pri kontaktu sa Sajncom oštetio bolid, pa se nakon ranog odlaska u boks našao na začelju grida, ali je uspeo da se vrati nazad sve do pete pozicije.

„Uživao sam u svom prvom vikendu u Americi i mislim da je peto mesto najbolje što smo mogli. Start je bio dobar ali sam frustriran zbog krivine 1. Moram opet da pogledam snimak ali se činilo kao da sam bio pritisnut i nisam imao gde da idem. Ne verujem da je to bila ičija greška, to je prosto trknje, ali morao sam da pređem preko ivičnjaka što mi je oštetilo pod i prednje krilo. Onda sam morao u boks pri čemu sam izgubio dusta vremena i to mi je otežalo trku, inače mislim da sam možda mogao da se borim sa Leklerom za četvrto mesto. Na kraju mislim da je ovo bila čudna trka ali zabavna, uživao sam u nekim dobrim preticanjima vraćajući se sa začelja, mislim da sam dobro prokrčio sebi put nazad.“, izjavio je Albon.