Botas pobednik, Hamilton novi/stari šampion


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 03.11.2019.


Botas pobednik, Hamilton novi/stari šampion

©MercedesAMGF1

Valteri Botas ostvario prvu pobedu na Velikoj nagradi SAD, ali je trka svakako pripala Hamiltonu koji je drugim mestom odbranio titulu, osvojivši ukupno šestu u dosadašnjoj karijeri.
Prvih pet bez problema je krenulo u trku, start je bio "čist" ali je Fetel u toj situaciji najgore prošao jer je sa druge pozicije pao na šestu, a pretiglisu ga Ferstapen, Hamilton, Lekler i Noris. Nekoiko krugova kasnije i Rikardo je uspeo da ga prestigne, a vozač Ferarija je prijavio preveliko proklizavanje. Trka bez nekog preteranog tepma završila se za Fetela u krugu 8, kada je nakon preširokog izlaska iz krivine 9 udario u neravninu van staze i oštetio vešanje zadnjeg desnog točka. Nakon toga Nemac je parkirao svoj SF90, a trka nije usporavana vozilom bezbednosti jer nije bbilo potrebe.
Botas i Ferstapen odlučili su se na dva odlaska u boks, doj je Hamilton sa jednim odlaskom na servis pokušao da nadoknadi vreme i pokuša da pobedi.
Ferstapen je otišao u boks u krugu 14, a u sledećem je otišao Botas, dok je Hamilton dobio poziv za servis u kruku 24 ali je nakon ostanka na stazi i pokušaja nadmetanja sa Botasom koji ga je sustigao na svežijim gumama, a potom i prestigao otišao na servis nakon kog se vrtaio na poziciju 3.
Na novim gumama Hamilton je držao korak sa vodećima, a Ferstapen je otišao na novu promenu guma u krugu 35, praćen Botasom u sledećem. Hamilton je bio u vođstvu nakon servisa sa 9 sekundi ispred Botasa.
Hamiltonove gume i par preširokih ulazaka u krivine, odnosno grešaka, pomgle su Botasu da ga sustigne i prestigne  u 52. krugu. Nova pretnja za Hamiltona bio je Ferstapen koi se približavao ali je ipak Britanac uspeo da zadrži drugu poziciju do prolaska kroz cilj.
Četvrto mesto zauzeo je Šarl Lekelr, a peti je Aleks Albon iz Red Bula. Na samom startu trke u jednoj od krivina Albon je imao kontakt sa Sajncom i gumi defekt, što ga je degradiralo na začelje karavana. Ipak, do kraja trke uspeo je da se probije sve do pozicije 5.
Poslednji vozač koga je Albon pretekao je Rikardo iz Renoa. On je tokom trke vodio veliku borbu sa Norisom za poziciju 6 koju je na kraju ipak odbranio. Pomenuti Noris i Sajnc u drugom Meklarenu osvojili su one pozicije sa kojih su i startovali 7 i 8 i tako Meklarenu doneli bitne bodove za učvrćivanje na poziciji 4 u poretku konstruktora. Bila je ovo jedno i 100-ta trka za Sajnca, pa su bodovi dobro došli da se obeleži mali jubilej. 
Niko Hilkenberg u drugom Renou omogućio je i Renou dvostruki završetak u bodovima, a poslednji raspoloživi bod uzeo je Danil Kvjat iz Toro Rosa.
Serhio Perez koji je startovao iz boksa prvi je van zone bodova. Slede Raikonen, Strol,  Đovinaci, Grožan, Gasli i Rasel koji je poslednji od vozača koji je završio trku.
Pored Fetela, trku nije završio ni Kubica, a na samom kraju trke odustao je i Magnusen usled problema sa kočnicma. Na kočenju u jednu od krivina pojavila se crna prašina iz prednjih kočnica, a Magnusenov Has je produžio van staze u peščanu zamku.

Rezultati trke za Veliku nagradu SAD:

1 Valteri Botas Mercedes
2 Luis Hamilton Mercedes 4.148s
3 Maks Ferstapen Red Bul 5.002s
4 Šarl Lekler Ferari 51.802s
5 Aleks Albon Red Bul 77.543s
6 Danijel Rikardo Reno 89.801s
7 Lando Noris Meklaren 91.149s
8 Karlos Sajnc Meklaren 1 krug
9 Niko Hilkenberg Reno 1 krug
10 Danil Kvjat Toro Roso 1 krug
11 Serhio Perez Rajsing Point 1 krug
12 Kimi Raikonen Alfa Romeo 1 krug
13 Lens Strol Rejsing Point 1 krug
14 Antonio Đovinaci Alfa Romeo 1 krug
15 Roman Grožan Has 1 krug
16 Pjer Gasli Toro Roso 1 krug
17 Džordž Rasel Vilijams 2 kruga

Trku nisu završili:
Kevin Magnusen Has kočnice
Robert Kubica Vilijams hidraulika
Sebastijan Fetel Ferari vešanje