Alfa bez bodova u Japanu


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 13.10.2019.


Alfa bez bodova u Japanu

©Alfa Romeo Racing

Razvedravanje u Japanu nakon uragana Hagibis nije pomoglo vozačima četiri deteline da oteraju crne oblake iznad svojih garaža. Slabi kvalifikacioni rezultati bili su (prigodno) ispraćeni još lošijim rezultatom nakon trke. Uprkos tome, tim iz Milana izvukao je jednu pozitivnu stvar, a to je pojačavanje tempa kako se trka bližila kraju.

Kimi Raikonen startovao je sa pozicije 13, jedan red iza timskog kolege iz Italije. Za Finca, trka i vikend za zaborav. Slično većini, Ledeni je trku podelio na dva servisa. Startovao je na srednje tvrdim gumama, drugi stin prešao je na tvrdoj komponenti, dok je trku završio na mekim.

„Uvek se trudimo da odemo sa staze sa dobrim rezultatom i bodovima. Poslednji deo trke, auto je bio odličan na mekim gumama, išli smo 3-4 sekunde brže nego do tada, ali već je dosta vremena bilo izgubljeno da bismo ga nadoknadili.“

„Nismo uspeli da nađemo dobar balans na prva dva stinta, jednostavno nisu funkcionisali kako treba i auto se ponašao kao da nema prednji deo. Treba da pogledamo podatke i shvatimo šta je išlo krivim putem, kako bismo tokom cele trke održavali performanse kakve su bile na njenom kraju“, izjavio je Kimi.

Slične muke, iako sa malo različitom strategijom, odnosno dužim drugim stintom, mučile su italijanskog kolegu. Đovinaci je svoj težak vikend završio na poziciji 16.

„Uslovi nisu bili idealni zahvaljujući vetru, ali na kraju krajeva, oni su isti za sve i treba da se fokusiramo na naš zadatak. Tempo nam je bio bolji u kvalifikacijama nego u trci, u odnosu na naše konkurente i treba da razumemo zbog čega.“

„Auto ima dosta potencijala ali treba da se unapređujemo i dalje kako bismo sezonu priveli kraju sa što boljim rezultatima“, rekao je Đovinaci.

U poretko vozača, Kimi je pao na poziciju 14 sa dva boda manje od Kvjata, dok je Đovinaci 18. Alfa Romeo je u poretku konstruktora na mestu 8 i svega 7 bodova ispred ekipe Has.