Mercedes: Tiltula posvećena Nikiju


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 13.10.2019.


Mercedes: Tiltula posvećena Nikiju

©Mercedes AMG F1

Mercedes je osvojio šestu uzastopnu titulu! Pošto su Hamilton i Botas jedini konkurenti za osvajanje šampionata u kategoriji vozača, tim ispisuje novu stranicu istorije i postaje prvi koji osvaja šesti put titule u obe konkurencije. 

Valteri Botas je pobedio šesti put u Formula 1 karijeri, treći put u sezoni i prvi put u Japanu. Bio je ovo ujedno i stoti završetak u bodovima za Finca. Hamilton je vodeći u šampionatu sa 338 bodova, Botas drugi sa 274.
"Šesta dvostruka titula - svaki član tima na stazi i u našim fabrikama može biti ponosan na postignuto. Veliko hvala svima. Misim da još nismo shvatili šta smo postigli, ali trenutno ispisujemo istoriju sporta. Imali smo dobru sezonu do sada iskoristivši veći broj šansi, posebno na početku sezone. Neverovatno je ostvariti nešto što nije niko do sada, neverovatan dan za nas".
"Imao sam dobar start, jedan od najboljih u karijeri, uspeo sam da povedem već na samom startu. Očekivali smo da ćemo biti brzi ali je na ovoj stazi preticanje veoma komplikovano, tako da smo znali da moramo pokušati da pređemo u vođstvo na startu i drago mi je da sam u tome uspeo. Nakon toga sam uživao u trci, bolid i poboljšanja su dobro funkcionisali."
"Suzuka je uvek bila moja omiljena staza iako nikada do sada nisam imao posebno dobre rezultate i performanse, a sada je volim još više. Prošlo je neko vreme od moje pobede. Nedostajao mi je taj pobednički osećaj, sada se vratio i veoma sam ponosan pobedom koja je osigurala šampionsku titulu", rekao je pobednik Valteri Botas.
Hamilton se morao zadovoljiti trećim mestom u Japanu.
"Srećan sam zbog tima-fantastičan rezultat. Šesta uzastopna dupla titula je fantastičan rezultat koji je ostvaren uz mnogo truda i teškog rada. Pokazuje našu snagu i neopisivo sam srećan što sam deo Mercedesove istorije.  Sasluženo postignuće-hvala svima u Brekliju, Briksvortu i Študgartu na radu i posvećenosti."
"Valteri je odradio dobar posao danas i zasluženo pobedio, sve čestitke. Uradio sam sve što sam mogao danas. Mislim da smo imali šansu za dvostruku pobedu, tako da ćemo pogledati šta smo mogli bolje u analizi trke."
"Mislim da će i predstojeće trke biti izazovne. Ferrari ima još uvek prednost na pravcu, što nas onemogućava da se kvalifikujemo ispred njih, tako da moramo da ih jurimo tokom trke i prestignemo, a to je svakako zanimljivo za gledaoce."
"Danas ćemo slaviti postignuto, ali već sutra moramo opet da nastavimo sa napornim radom jer nam predstoji još nekoliko trka koje trebamo dobiti", rekao je Hamilton.