Dok je Ferstapen razočaran, Albon je sasvim zadovoljan trkom u Japanu


autor: Milena Nikolić | datum objave: 13.10.2019.


Dok je Ferstapen razočaran, Albon je sasvim zadovoljan trkom u Japanu

©RedBullRacing

Dok je Maks Ferstapen razočaran zbog dešavanja na trci za VN Japana, Aleks Albon je svojom trkom zadovoljan jer je četvrto mesto njegov najbolji plasman u F1 karijeri.

Ferstapen je dobro startovao trku, obišao je Luisa Hamiltona, međutim došlo je do kontakta pri obilaženju Šarla Leklera. Tom prilikom se okrenuo i izleteo sa staze što je za posledicu imalo velika oštećenja na bolidu zbog kojih nije mogao još dugo da nastavi trku.

„Imao sam zaista dobar start i mislim da sam bio na putu da zauzmem treće mesto što je pozitivna stvar. Ostao sam na spoljašnjoj strani u krivini 2 ali Šarl je udario u mene sa strane. Petpostavljam da je bio nestrpljiv da nadoknadi izgubljene pozicije ali trka je duga tako da nije bilo potrebe da tako rano toliko rizikuje. Obojica smo pretrpeli oštećenja ali je on uspeo da nastavi sa trkom posle zamene prednjeg krila. Ja sam se vratio na stazu i našao se na začelju ali bolid je bio ozbiljno oštećen i morali smo da odustanemo od trke u petnaestom krugu. Ne verujem da sam mogao da bilo šta uradim drugačije, na sudijama je da ispitaju slučaj.“, izjavio je Maks.

Neposredno nakon incidenta je rečeno da istraga nije potrebna, a zatim su se sudije predomislile i ostalo je da se odluka donese nakon trke.

A odluka je da Lekler dobije dvostruku kaznu – 5 sekundi dodatnog vremena  zbog izazivanja incidenta i još deset sekundi  jer je neko vreme vozio oštećen bolid što je bilo potencijalno opasno s obzirom da se očekivalo da deo prednjeg krila otpadne s bolida.

„Sve je to jako frustrirajuće jer mislim da sam imao dobre šanse za podijum nakon onako dobrog starta, i to pred onoliko Hondinih fanova koji nas podržavaju, moglo je da bude sjajno. Definitivno napredujemo i smanjujemo razliku u odnosu na Ferari i Mercedes ali ipak imamo dosta posla pre nego što odemo u Meksiko.“, zaključio je Ferstapen.

Albon nema razloga za nezadovoljstvo, osvojio je četvrto mesto štomu je najbolji plasman u za sada kratkoj karijeri u F1, i najbolji u još kraćoj karijeri sa Red Bulom.

„Četvrto mesto je moj najbolji rezultat do sada a ovaj vikend je definitivno moj najbolji sa ovim timom. Još na prvom treningu sam bio zadovoljan balansom, što je jako važno na stazama kao što je Suzuka gde vam treba dosta samopouzdanja, naročito ako se ovde trkate prvi put! Želeo sam da više postignem u trci i imao sam osećaj da sam mogao bolje da startujem ali nije bilo tako i izgubio sam par pozicija od vozača Meklarena. Uspeo sam da vratim te pozicije ali sam do tada već izgubio dosta vremena i zaostao za vodećima. Obilaženje Landa za peto mesto je bilo sjajno, ostavio mi je prostora ali je ipak bilo tesno! Onda sam uspeo da dođem ispred Karlosa uz pomoć strategije, i nakon toga sam bio na „ničijoj zemlji“. Bilo je važno samo paziti na gume do kraja.“, izjavio je Albon koji bi voleo da je pred japanskom publikom ostvario bolji rezultat, ali kaže da nije imao tempo za više od četvrtog mesta.