Dvostruka pobeda Mercedesa u Rusiji


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 29.09.2019.


Dvostruka pobeda Mercedesa u Rusiji

©Mercedes AMG F1

Luis Hamilton je u Rusiji osmi put u sezoni i 82. put u svojoj karijeri osvojio Veliku nagradu. Takođe, ovo je bila njegova četvrta pobeda u Rusiji i 143 trka u kojoj je vodio najveći broj krugova, što je novi rekord.

"Imam osećaj da smo dugo čekali na ovu pobedu, neverovatan posao čitavog tima - nikada ne odustaj, guraj napred i budi inovativan. Neverovatno je inspirišuće biti deo svega toga i postići ovakav rezultat, uzimajući u obzir koliko je Ferari bio brz na početku trke. Bilo je teško pratiti ih, ali sam forsirao koliko sam mogao, bolid se dobro ponašao danas. Mislili smo da će njihove meke gume degradirati tokom prvog stinta ali su imali nevrovatan tempo, borio sam se da držim priključak sa njima. To je bilo upozorenje za nas, jer je izgledalo da su sve dobro proračunali i da im je strategija uspešna. Uspeo sam da ostanem na aktivnoj distanci i počeo da ih sustižem kada su im gume počele degradirati. Šarl je otišao na servis, onda sam počeo da jurim Seba i bili smo u dobroj poziciji da produžimo stint i bez izlaska vozila bezbednosti, bila bi to dobra trka u svakom slučaju."
"Onda se sve okrenulo u našu korist i nakon toga bilo je samo pitanje prevljenja razmaka ali takođe i privesti trku kraju na najbolji mogući način. Gledajući napred, sve je manje trka ali mi idemo od trke do trke, korak po korak, pokušavajući da ne pogrešimo."
Kada imate ovakve trke i ovakve borbe, dajete sve od sebe, prevrnete sve i sve preispitate kako bi bili bolji. Volim izazove i uzbuđen sam zbog narednih trka", rekao je Hamilton.
Valteri Botas je startovao sa pozicije četiri, a trku je završio na drugom mestu.
"Prošlo je neko vreme od kada nismo zaršili na pozicijama 1 i 2 i dobar je osećaj bito opet zajedno na ovom podijumu. Veoma ohrabrujuće za ceo tim, znali smo da će biti veoma komplikovanio ostvariti ovaj rezultat, ali da je moguće, tako da smo jutros razgovarali i razmatrali sve moguće strategije."
"Mislim da smo odradili veoma dobar posao kao tim. Dobar rezultat gledajući na jučerašnje poteškoće. Ferari je imao brz bolid tokom celog vikenda, mislim da su i danas bili brži, tako da je otići sa trke uz rezultat 1-2 znači da smo kao tim odradili odličan posao u svim drugim oblastima."
"Izgubio sam dosta vremena kada sam bio zaglavljen iza Sajnca nakon strta, a takođe sam se borio da postignem dobra vremena na srednje tvrdim gumama. Bilo je mnogo bolje u drugom stintu kada sam bio na mekim gumama. Bio sam pod pritiskom nakon restarta posle vozila sigurnosti ali sam držao sve pod kontrolom."
"Ferari je napravio dobar napredak u nekolko prošlih vikenda, tako da znamo da se za Japan moramo spremiti još bolje, ali se unapred radujem novim izazovima", rekao je Botas.
Hamilotn je prvi u šampionatu sa 322 boda, Botas drugi sa 249.
Mercedes vodi u poretku konstruktora sa 571 bodom, ispred Ferarija koji ima 409.