Lekler četvrti put zaredom na pol poziciji !


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 28.09.2019.


Lekler četvrti put zaredom na pol poziciji !

©FerrariF1

Vrhunska vožnja uparena sa velikim talentom, doneli su Lekleru četvrtu uzastopnu pol poziciju u sezoni. Ferari nije imao sličan uspeh još od davne 2001. Godine i Šumaherove dominacije. Hamilton na (veliko) iznenađenje stiže do drugog mesta, tek par hiljaditih delova sekunde ispred Fetela.

Iako svaku trku najavljuju koliko su bolide inferiorniji u odnosu na Ferari i Red Bul, svi vide da to nije slučaj. Maksov dobar krug doneo mu je četvrtu poziciju ispred Botasa, koji nije ponovio prošlogodišnji uspeh.

Za zanimljiv početak trke i strateške odluke pobrinuo se Mercedes čiji vozači jedini u prvih deset startuju na tvrđoj komponenti.

Ovako je to teklo od početka…

Q1

Prvi na stazi vozači Vilijamsa, a za njima dva Ferarija i oba Alfa Romea, Sainc i Gasli. Nakon što je većina timova izašla na stazu, ističe se činjenica da su oba Ferarija na srednjim gumama (žuta šara), za razliku od ostalih timova koji su na mekim (crvene gume).

Prvo referentno vreme postavlja Rasel sa 1:36.230, a prvo najbrže uskoro postavlja Lekler sa 1:33.613. Iako na tvrđim gumama od ostalih, Lekler na polovini prve runde nedodirljiv. Sledeći najbrži je Magnusen sa čak pola sekunde zaostatka, a prate ga Sainc, Noris, Grožan, Perez i Kimi.

Žutu zastavu u trećem sektoru privremeno je aktivirao Kubica sa manjim izletanjem uz povratak u boks. 9 minuta pre kraja Hamilton izbija na vodeću poziciju, sa odličnim vremenom od 1:33.230 i skoro pola sekunde brže od Leklera, uprkos već standardnim izjavama kako su mnogo sporiji od konkurenata. Leklerovo vreme popravlja i Ferestapen za čak 3 desetinke.

Prekid prve runde desio se 6 i po minuta pre kraja, nakon što se Albon okrenuo i udario u zid u krivini 13, uz istaknute crvene zastave. Fetel trenutno u najvećem problemu, pošto je i on imao grešku na istoj krivini i nema postavljeno vreme koje ga vodi u Q2.

Nakon restarta, Fetel prvi na stazi i drugoj strategiji, na svežim mekim gumama koje mora vrlo brzo da zagreje, jer ima samo 2 prilike za postavljanje dobrog vremena. Nemac leti po stazi i postavlja najbrži prvi sektor, 3 desetinke brži od Hamiltona. Nakon startno ciljnog pravca, Fetel najbrže vreme na stazi sa 1:33.032.

Veliko iznenađenje na kraju prve runde, Raikonen gubi prolazak u Q2 i to od timskog kolege sa samo 8 stotinki. Finac u negativnom skoru, pošto mu je ovo druga trka sa lošim kvalifikacijskim rezultatom. Pored njega, u Q2 ne prolaze Rasel, Kubica, Albon nakon izletanja i Kvjat koji nije ni izlazio na stazu, pošto kreće iz boksa usled promenje celog pogona.

Do kraja Q1 niko nije uspeo da nadmaši Fetelovo vreme, dok Lekler nije ni izlazio na stazu na mekim pneumaticima.

Q2

Praćeni iskustvom iz prethodne runde, Mercedes munjevito prvi izlazi na stazu na medium gumama, jedini u ovoj rundi. Nakon prvog pokušaja Lekler ponovo dominantan, čak 6 desetinki brži od Fetela. Prate ga Ferstapen i oba Mercedesa na tvrđim gumama i oni zatvaraju krug vozača koji su unutar jedne sekunde u odnosu na prvoplasiranog. Slede Gasli, Perez, Noris, Hulk i Sainc.

U drugom stintu, svi na mekim gumama. Perez ne uspeva da popravi svoje vreme, dok se Noris i Sainc popravljaju. Odličan Grožan stiže na mesto broj 6. Fetel uspeva da popravi vreme uz najbrži prvi i drugi sektor i dolazi na samo jednu desetinku od Leklera.

Ferstapen i Lekler ne uspevaju da se poprave i vraćaju se u boks. Odlične borbe Renoa i Meklarena sa vrlo bliskim vremenima. Poslednji prolaze vozači Mercedesa i ne uspevaju da poprave svoja vremena, što znači da jedini sutra startuju na tvrđim pneumaticima.

Nakon druge runde napuštaju nas Gasli, Perez, Đovinaci, Magnusen i Strol.

Q3

Svi vozači su na stazi 10 minuta pre kraja, Noris predvodi karavan, slede ga dva Renoa, Sainc, Grožan, Botas, Hamilton, Fetel i daleko iza Lekler i Ferstapen, svi na mekim pneumaticima. Za sada nema strategija baziranih oko zavetrine (slipstreama) zbog velike udaljenosti vozača.

Fetel odličan u prvom sektoru, skoro pola sekunde brži od Hamiltona, dok je Lekler nešto manje sporiji. Fetel najbrži i u drugom sektoru, ali ga popravlja Lekler za desetinku. Nakon prvog kruga, Lekler prvi, slede ga Fetel na 3 desetinke iza, zatim Hamilton, Botas i Ferstapen u jednoj sekundi, dok su skoro dve sekunde i više sporiji Hulkenberg, Noris, Sainc, Grožan i Rikardo.

Zanimljivo poređenje vremena po sektorima, Fetel je ubedljivo najbolji u prvom sektoru, dok je u drugom i trećem brži Lekler za oko desetinku i po po sektoru. Botas u drugom sektoru veliko prokližavanje, što ga je koštalo 8 desetinki zaostatka za vodećim.

Na poslednjem brzom krugu skoro isti poredak na stazi. Sporija petorka prva na stazi, slede dva Ferarija, Ferstapen, Botas i poslednji Hamilton. Za sada Noris i Rikardo popravljaju svoja vremena, međutim pitanje da li će im doneti bolje pozicije.

Lekler superioran krug, i postavlja ubedljivo najbrže vreme danas sa 1:31.628. Hamilton iznenađuje sa drugim vremenom i četiri desetinke iza Leklera ali jedva brže od Fetela na trećem mestu. Ferstapen se ubacuje na četvrto mesto, Botas je peti, slede Sainc, Hulk, Noris, Grožan i Rikardo.