Meklaren sa Mercedesovim motorima od 2021


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 28.09.2019.


Meklaren sa Mercedesovim motorima od 2021

©McLaren F1

Tim iz Vokinga će koristiti Mercedesove agregate od 2021 godine. Već neko vreme kružile su nepotvrđene vesti da su Meklaren i Mercedes u pregovorima o novoj saradnji. Ugovor koji Meklaren ima sa Renoom ističe na kraju sezone 2020, pa će tako na  početku nove ere dve kompanije opet sarađivti kao i u prošlosti od 1995 pa sve do 2014. godine.

"Ovaj dogovor je važan korak u našem višegodišnjem planu da se vratimo uspesima u Formuli 1. Mercedes je merilo kao tim i kao dostavljač motora, pa je prirodno da smo tražili način da osiguramo partnerstvo za našu sledeću fazu. Ova objava reflektuje pouzudanje naših deoničara i važna je poruka našim investitorima, timu, partnerima i fanovima o našoj posvećenosti vraćanja Meklarena na čelo grida", rekao je Zek Braun, šef Meklarena.
Meklaren se rastao od Mercedesa nakon sezone 2014, nakon zabrinutosti samog Meklarena o odnosu jer je Mercedes osnovao svoju fabričku ekipu. Nakon tri neuspešeen sezone sa Hondom, Meklaren se okrenuo Renou od 2018. godine. Znaci opravka su vidljivi, naročito u ovoj sezoni, ali bilo je i nepredviđenih problema sa motorom koji su u pojedinim trkama značile gubitak bodova. Takođe, Honda je sada nakon tri problematične sezone nadmašila Reno u nekim segmentima, a Red Bul je zabeležio nekoliko pobeda. Saradnja će se završiti nakon sledeće sezone.
"2021. godina biće važna za nas u našoj borbi za povratak na čelo grida, tako da je presudno imati osnovne elemente pripremljene za novu eru u sportu. Unapred se radujemo obnovi saradnje sa Mercedesom od 2021. godine."
"Istovremeno Reno ostaje cenjeni partner i rival, bićemo fokusirani na nastavak saradnje u nastavku sezone kao i sledeće godine", rekao je Andreas Zajdl, šef Meklarena F1.
Toto Volf, šef Mercedes auto sporta, poželeo je Meklarenu dobrodošlicu na povratku.
"Zadovoljstvo nam je da poželimo dobrodošlicu Meklarenu na povratku u Mercedes-Benc trkačku familiju uz novi ugovor o snabdevanju motorima."
"I pored toga što dva brenda dele slavnu istoriju, novi ugovor je pogled u budućnost i početak nove ere i snabdevanje motorima u godinama koje dolaze."
"Meklaren je već napravio dobre osnove na svom povratku u prethodnoj sezoni, a takođe i u ovoj uz impresivne performanse Renoa."
"Nadamo se da će novi višegodišnji ugovor obeležiti novu eru za Meklaren jer oni žele borbu sa najvećim timovima u sportu, uključujući i Mercedesov fabrički tim", rekao je Volf.
Novi ugovor potpisan je na tri godine (2021-2023) sa klauzulom o produžetku.