Đovinaci doneo Alfi bod i vođstvo tokom trke


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 22.09.2019.


Đovinaci doneo Alfi bod i vođstvo tokom trke

©Alfa Romeo Racing

Alfa na početku kolone, svakako stvar na koju nismo navikli, ali lepo je bilo ponovo videti je tu. Iako smo znali da neće trajati do kraja trke, bilo je to podsećanje na neke lepe istorijske događaje, kada je Alfa dominirala najbržim karavanom na svetu, u njegovom samom početku.

Zasluge za „uspeh“ svakako idu Đovinaciju i njegovom dugom prvom stintu, koji mu je omogućio da bude na kratko predvodnih svih ostalih. Da ne bude duplih bodova pobrinuo se Kvjat. Svakako ne njegova krivica, nego trkački incident, doveo je do kontakta sa Kimijem u drugom delu trke. Bolid Finca je izleteo sa staze usled slomljenog vešanja, što je značilo i njegov kraj trke i jedan u nizu sigurnosnih automobila.

Iako je imao kontakt i došlo je do oštećenja bolida, Antonio je u Alfa Romeu uspeo ono što mnogi pre njega nisu. Trku od davne 2015. godine nije vodio niko osim vozača prva tri tima, i taj negativan rekord konačno je srušen danas.

Antonio je imao odličnu trku, nije pravio greške i da je sigurnosni auto izašao samo malo ranije, ukupan broj poena mogao je biti i veći. Uspeh za tim je svakako tu, uprkos oštećenju bolida i ostaje ono „šta ako“...

„Imali smo velike bitke danas. Srećan sam što donosimo kući bodove za tim, ali i dalje imam osećaj da smo mogli bolje. Maksimizovali smo prvi stint na srednje tvrdim gumama i iako nije idealna odluka, sada možemo da vidimo pozitivne ishode toga. Da smo napravili promenu par krugova ranije, možda bismo bili ispred Norisa na poziciji 7.“

„Pred kraj sam se mučio sa gumama a nije mi pomogao ni kontakt sa Rikardom jer mi je oštetilo prednje vešanje. Volan je vukao na jednu stranu i to je bilo pravo mučenje, ali sam zaista želeo taj jedan poen i do kraja sam se borio za poziciju.“

„Vođstvo na trci i borba sa Ferarijima i Mercedesima su mi doneli mnogo uživanja i nadam se da su mnogi kod kuće gledali dok smo bili prvi“, rekao je Đovinaci.

Kimi je takođe imao solidnu trku, napredovao je tokom trke i bio je veoma blizu novih bodova. Međutim, došlo je do kontakta sa Kvjatom dok se borio sa degradiranim pneumaticima i njegova trka bila je gotova.

„Svakako ne idealna trka za mene i tome se nisam nadao, ali šta je tu je. Gume su bile oštećene i dok sam nakon prvog restarta uspeo da zadržim poziciju, nakon drugog su gume bile vrlo hladne i izgubio sam tri mesta. Nakon toga bilo je sve teže voziti.“

„Incident sa Kvjatom je ubrzao završetak moje trke. Dok sam bio na pravcu on je bio daleko iza mene, ali kada sam skrenuo video sam ga krajem oka ali je tada bilo prekasno da reagujem. Popričao sam sa redarima nakon incidenta, ali ne bi trebalo da bude nekih posledica“, izjavio je Kimi.

Nakon današnje trke, Noris se izjednačio sa Kimijem u poretku vozača sa 31 bodom, dok je Đovinaci na poziciji 18 sa 4 boda. Alfa je u šampionatu konstruktora osma sa 35 bodova, 11 manje od Rejsing Pointa.