Maestralni Fetel za Ferarijev het trik !


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 22.09.2019.


Maestralni Fetel za Ferarijev het trik !

©SkySportsF1

Najjači kada treba, ni manje ni više nego na stazi koja tehnički ni malo ne odgovara Ferariju. Kratki pravci i brze krivine, pobugne po Ferarijev nedostatak prianjanja na prednjem krilu. Međutim, velika želja, lavovska borba i rizik sa strategijom zasluženo su odveli Nemca do prve pobede u sezoni a treće uzastopne za propetog konjića iz Maranela.

Tokom celog vikenda, za dlaku sporiji od Leklera, start sa treće pozicije i nadmudrivanje sa Hamiltonom, obeležili su start današnje trke. Iako nije bilo borbe, Fetel je držao priključak sa vodećima a razlika za Leklerom bila je oko 5 sekundi.

Međutim krug 20. promenio je sve. Luis nije otišao u boks, Fetel je rizikovao sa vrlo ranim servisom kako bi napravili „undercut“ nad Hamiltonom, a dobio je mnogo više... Nemac je nakon boksa poleteo i odvezao dva ubedljivo najbrža kruga na stazi i mesto ispred Leklera, iako je vozač iz Monaka imao prednost na stazi i za pola sekunde kraći servis.

Od tada Nemac kreće u poteru za vremenom, i nakon desetak krugova, bio je preko 6 sekundi ispred Leklera. Čak ni 3 izlaska sigurnosnog vozila nisu uspela da pokolebaju četvorostrukog šampiona, i on je nakon svakog restarta ponovo pravio nedostižnu razliku za ostatak karavana, što ga je i dovelo do 53. pobede u karijeri.

„Pobeda je veoma slatka. Iako sam iscrpljen, veoma sam srećan današnjom trkom. Velike čestitke za tim jer smo prebrodili veoma težak početak sezone, a ni prethodnih nekoliko nedelja nije bilo lako“, rekao je Fetel sa osmehom na licu, aludirajući na sav trud koji je uložio za timske uspehe na prethodne dve trke.

„Vraćamo se u život i ponosan sam na sve momke u Maranelu. Takođe veliko hvala svim fanovima, jer iako ovih par nedelja nisu bile idealne za mene, dobijao sam mnogo podrške od njih i uprkos negativnim komentarima kada stvari ne idu željenim tokom, energiju i veru su mi davala pisma i lepe reči od svih njih.“

Na pitanje Dejvida Kultarda oko strategije i ko je doneo odluku o ulasku u boks, Fetel je prokomentarisao: „To je bila odluka u poslednjem trenutku. Delovalo je da je prerano, nisam bio siguran da će gume izdržati do kraja drugog stinta, ali rizikovao sam. Nakon izlaska na stazu dao sam sve od sebe, jer sam video da dva auta pre mene nisu ušla u boks, a naročito Luis.“

„Posle toga, bacio sam se na čuvanje pneumatika kako bih bio u mogućnosti da kontrolišem kraj trke. Iako je sigurnosni auto izlazio nekoliko puta, uspeo sam u tome, auto se sve bolje ponašao na stazi, uprkos hladnim pneumaticima nakon svakog restarta.“

Prva Fetelova pobeda u ovoj sezoni, 53. u karijeri i 5. na ovoj stazi donosi mu novih 25 bodova i omogućava mu da uhvati priključak u šampionatu. Za drugoplasiranim Botasom zaostaje samo 31 poen, dok je samo 6 bodova iza Leklera i Ferstapena koji dele treće mesto. Ferari je u šampionatu konstruktora drugi sa 394 boda.