Fetel bez "daunforsa" i bodova


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 08.09.2019.


Fetel bez "daunforsa" i bodova

©FerrariF1

Vikend pun pehova za najmlađeg četvorostrukog uzastopnog šampiona Formule 1 krunisan je na najgori mogući način, trka u Monci bez bodova. Ali krenimo redom...

Jučerašnje kvalifikacije, koje su definitivno presedan u modernoj F1, ostavile su Fetela bez mogućnosti za brzi krug. Strategija Ferarija bila je jasna, prvi krug zavetrinu pravi Fetel, a drugi Lekler. Međutim, na poslednjem pokušaju se to nije desilo, pošto se Lekler zadržavao iza Hilkenberga i Sanca i time nije omogućio Fetelu isti tretman koji se desio nekoliko minuta ranije.

Uzevši to u obzir, Fetel je imao jedan zadatak na trci, voziti što brže. To je ono što je Nemac i pokazivao od starta trke. U prvom krugu na krivini Grande, Fetel vraća poziciju koju je u šikani izgubio od Hilkenberga i kreće u poteru za Botasom.

Tempo i brzina bili su tu, što se ogledalo u veoma brzim krugovima koje je Nemac postavljao iz kruga u krug i napad na Botasa bio je na dohvat ruke. Međutim, ne ide uvek sve po planu.

Velika želja, turbulentan vazduh i loša konfiguracija prednjeg krila, što se ogledala u manjku downforce-a, doveli su do gubitka kontrole nad zadnjim delom bolida i ozbiljnog okretanja u krugu 7 na Askari šikani. Fetel je propustio dva Renoa i krenuo je nazad na stazu, ali pri povratku na stazu nije uspeo da vidi Lensa Strola i uprkos pokušaju obojice, došlo je do kontakta.

Incident je doveo do velikog oštećenja prednjeg krila zbog koga je Fetel odmah otišao u boks, ali je takođe okarakterisan i kao nebezbedno vraćanje na stazu. Kazna od 10 sekundi zadržavanja u boksu bez mogućnosti rada na automobilu nastupila je odmah, čime je Fetelova trka praktično upropaštena.

Zanimljiva je činjenica da je slično uradio i Strol prilikom povratka na stazu, udario je u Albona, ali je za svoj postupak dobio samo prolazak kroz boks... Sve u svemu, za Fetela pozicija 13.

„Izgubio sam zadnji deo, jednostavno nisam mogao da ga iskontrolišem, jednostavno se desilo. Očigledno je da nisam srećan, pogotovo što su moje šanse za podijumom nestale nakon toga“, izjavio je Fetel.

Fetel se osvrnuo i na kontakt koji se desio između njega i Strola rekavši: „Pokušao sam da pokrenem auto nekoliko puta. Nakon što sam to uspeo, pokušao sam da se vratim na dobar pravac i jednostavno ga nisam video.“

Još jedno delikatno pitanje stiglo je od novinara "Skaj Sporta", a tiče se psihološkog stanja bivšeg šampiona i njegovog trenutnog zadovoljstva plasmanom u F1: „Naravno da volim i dalje Formulu 1 i da volim to što radim, ali kada ne možete postići zacrtane ciljeve, ne možete biti zadovoljni.“

Nemac je takođe dodao kako je ovo velika pobeda za tim i čestitao je timskom kolegi na sjajnom poslu koga je obavio uz zasluženo prvo mesto. Fetel je današnju trku završio bez bodova, što ga je koštalo i četvrte pozicije u generalnom plasmanu, koju sada zauzima Lekler.