Lekler na pol poziciji u vrlo traljavim kvalifikacijama


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 07.09.2019.


Lekler na pol poziciji u vrlo traljavim kvalifikacijama

©FerrariF1

Vrlo čudne i traljave kvalifikacije bile su pred nama, a to se odnosi na poslednji stint treće runde. Vozači su se toliko gurali, međusobno kočili i preticali, da osim Sainca, NIKO nije uspeo na vreme da započne poslednji brzi krug. Jedan veliki antiklimaks u veoma uzbudljivim kvalifikacijama, a njihov tok po rundama je u nastavku.

Q1

Kubica postavlja prvo vreme od 1:23.966. Vozači Toro Rosa su od početka stali u formaciju za maksimalni slipstrim, što Kvjatu donosi bolje vreme od Gaslija. Koliko slipstrim znači vidimo i na primerima Renoa i Ferarija. Hulkenberg i Lekler su od timskih kolega brži u proseku 0.3 sekunde.

Botas u drugom sektoru brži od Hamiltona, iako mu pravi zavetrinu, što im donosi drugo i treće vreme. Lekler posle drugog kruga dolazi na prvo mesto, zahvaljujući zavetrini od Fetela. Nakon prvog stinta čak 13 vozača unutar razmaka od 1 sekunde!

Vozači Ferarija su i dalje na stazi, sa trenutno zamenjenim pozicijama. Fetel će na korišćenom setu pokušati da popravi vreme sa Leklerom ispred. Nemac popravlja prva dva sektora i brzi krug pada u vodu jer su pred njegov ulazak u Paraboliku istaknute crvene zastave.

Sesija je prekinuta u 4. minutu pre kraja zbog otkaza Mercedesovog motora na bolidu Serhia Pereza. On je bolid parkirao na unutrašnjem delu krivine Grande i time doveo do trenutne pauze. Ferstapen ipak ne izlazi na stazu zbog prekida, iako su pripremili njegov bolid.

Nakon restarta sesije, kolonu vode timovi sa začelja. Ipak i Maks izlazi na stazu sa mekim gumama, dok Albon ostaje u garaži. Već do Prima Varijante krivine, Ferstapen javlja timu da motor ostaje bez snage, iako je nova komponenta. Fetel se vraća u boks bez popravljenog vremena nakon Ferstapenovog odustajanja.

Magnusen popravlja svoje vreme i dolazi na poziciju 10. Vrlo zanimljiva činjenica je da je svih 15 bolida koji prolaze u drugu rundu unutar 0.6 sekundi rastojanja! Takođe koliki je uticaj zavetrine pokazuje i Leklerovo najbrže vreme postavljeno na srednje tvrdim gumama (žuta komponenta), dok su svi ostali (sem Fetela kome je krug prekinut) vozili na mekim.

Nakon prve runde kvalifikacija ispadaju Grožan, Perez, Rasel, Kubica i Ferstapen.

Q2

Kvjat, Strol i Magnusen prvi na stazi, Botas i na početku druge runde ispred Hamiltona. Magnusen koristi Kvjatovu zavetrinu i postavlja čak 4 desetinke brže vreme. Hamilton konačno brži od timskog kolege. Lekler dolazi ispred Britanca, zahvaljujući Fetelu, dok Nemac pada na treće mesto. Kimi je na kratko izleteo u Lezmu 1 i na kratko je istaknuta žuta zastava u drugom sektoru.

Noris ne uspeva ući u prvih deset uprkos zavetrini od oba Ferarija i javlja boksu da staza usporava zbog izlaska sunca. Gaslijevo vreme vrlo loše, čak dve sekunde iza vodećeg, dok je Kvjat na desetom mestu na granici. Kimi bez postavljenog vremena na 6 sekundi pre kraja.

Na drugom stintu, Lekler ispred Fetela, što bi trebalo da mu pomogne sa popravljanjem vremena. Kvjat se borio tu sa vozačima Ferarija i zasmetao nekoliko krugova. Albon prvi na stazi bez pomoći zavetrine. Fetel postavlja najbrži prvi sektor.

Mercedesi poslednji na stazi i Botas ponovo ispred Hamiltona. Albon ne popravlja vreme, Kimi prolazi u prvih 10, Lekler u boks a za njim i Fetel. Hamilton popravlja vreme i dolazi na prvo mesto.

Nakon druge runde ispadaju Đovinaci, Magnusen, Kvjat, Noris i Gasli.

Q3

Fetel prvi na stazi u prvom stintu, mnogo guranja iza njega. Renoi su se probili ispred Leklera, a iza Raikonen. Sainc deli dva Mercedesa i velika borba na pripremama za brzi krug. U trećem sektoru crvena zastava. Raikonen je izleteo u krivini Parabolika i udario u zaštitne barijere. Sesija je prekinuta.

Pre prekida, vremena imaju Lekler, Hamilton, Botas, Fetel, Rikardo, Hulkenberg i Sainc. Albon nije uspeo na vreme da prođe liniju starta i ostao je bez postavljenog vremena. Strol nije ni izlazio u prvom stintu. Botasu je vraćeno vreme iako je izašao van staze sa svim točkovima.

Drugi stint u Q3 prepun nadmudrivanja. Svi vozači koče, sporo voze ili pokušavaju da preteknu jedan drugog. Za pozicioniranje koriste se i pomoćni putevi i prepreke. Nakon svega, Sainc prvi, pa Lekler pa Fetel.

Na kraju jedino Sainc je uspeo da uđe u najbrži krug, dok svi ostali vozači NISU PREŠLI startno ciljni pravac na vreme, pre karirane zastave! Vrlo smešna situacija koju nismo ni mogli da očekujemo da vidimo.

Konačan plasman Lekler, Hamilton, Botas, Fetel, Rikardo, Hulkenberg, Sainc, Albon, Strol i Raikonen.

Kimi ostaje brzinski rekorder Monce jer mu je prosle godine prosečna brzina tokom osvajanja najbržeg kruga bila čak 263.587 km/h. Ferari je u svim slobodnim treninzima bio najbrži, na prva dva Lekler a na trećem Fetel. Slip strim na pravcu može značiti dobitak od 0.2 sekunde na jednom pravcu.