Lekler na pol pozijici, Ferari zauzeo prvi startni red!


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 31.08.2019.


Lekler na pol pozijici, Ferari zauzeo prvi startni red!

©FerrariF1

Q1 

Prva runda kvalifikacija počela je bez mnogo drame. Dugo vremena, najbrža vremena držali su vozači Alfa Romea. Iako je tek prva runda, lepo je ponovo videti legendarne Alfe u vrhu poretka. Za njima su dva vozača Ferarija, Botas, Rikardo i Ferstapen. Mnogo problema za Mercedes Luisa Hamiltona, jer bolid nije bio i dalje spreman za sesiju i izlazak na stazu.

To se sve promenilo 13 minuta pre kraja sesije i stvari su odjednom krenule na ruku Luisa Hamiltona, pošto je Mercedesov motor u bolidu Roberta Kubice doživeo ozbiljan kvar i Poljak se nakon oblaka dima parkirao auto pokraj zaštitne ograde van staze. Iznenađujuće, sesija je prekinuta iako bolid nije bio na opasnom mestu… Zanimljiva činjenica je da je Vilijams jedini tim koji tokom trke u ovoj sezoni nije povukao bolid zbog kvara na autu.Hami

Sesija je nastavljena sa Hamiltonom na crvenim gumama. Hamilton u prvom krugu javlja timu da ima vibracije na prednjim pneumaticima. U drugom stintu nakon krace nade gde su bili vodeci Mercedesovi vozači, Lekler ih vraća u realnost sa 1s bržim vremenom, dok je Fetel na drugom mestu nešto sporiji.

Albon na odličnom petom mestu , dok je Ferstapen u garaži bez postavljenog vremena, 6 minuta pre kraja. Gasli, koji je „novajlija“ u timu Toro Rosa, trenutno na 15. mestu i pod velikom pretnjom za ispadanje u prvoj rundi.

U poslednja dva minuta, svi vozači su na stazi, sem oba Ferarija i Kubice. Ferstapen postavlja treće vreme, ali problem za ostale vozače nakon kvara na Ferarijevom motoru kod Đovinacija, što je dovelo do nove crvene zastave sa samo 40 sekundi pre kraja. Alfa je bila parkirana nakon ukosnice pred Ou ruž krivinu, a na motoru se pojavio i plamen.

Usled vrlo malo vremena ostalog za završetak sesije, ona neće biti nastavljena i propadaju pripremni krugovi svih vozača koji su bili na stazi. Nakon prve runde ispadaju Gasli, Sainc, Kvjat, Rasel i Kubica.Ha

Q2 

Druga runda krenula je sa kraćim kašnjenjem, zbog uklanjanja Đovinacijevog bolida sa pravca. Prvi na stazi Kimi, Albon, dva Hasa i Rikardo, dok se ubrzo pridružuju svi ostali, vodeća petorka na kraju. Svi vozači na stazi su na crvenim pneumaticima.

Prvi postavlja vreme Raikonen sa 1:44.140 a iza njega su redom Rikardo, Perez, Magnusen, Strol, Hulk, Grožan i Noris. Uskoro vremena popravljaju redom Hamilton, Botas i Ferstapen. Lekler dolazi na prvo mesto sa 1:43.376, dok je Fetel na drugom mestu.

Kao što su svi pretpostavljali, Mercedes je čuvao motor i izjave su po običaju išle u smeru njihove inferiornisti u odnosu na Ferari, što se u drugoj rundi pokazalo kao netačno. Sa novim podešavanjima, Mercedes vrlo konkurentan i zaostaje samo stotinku za Ferarijem.

Nakon prvog stinta, u zoni eliminacije su Hulk, Grožan, Noris i Albon, dok Đovinaci ne izlazi na stazu usled kvara na motoru. Pored vodećih timova Raikonen je jedini koji je unutar 1 sekunde zaostatka za prvoplasiranim Leklerom. Albon više neće izlaziti na stazu zbog brojnih kazni koje ga čekaju nakon kvalifikacione runde.

U drugom stintu svi su na crvenim pneumaticima i padaju u vodu strateške priče oko startu na žutoj komponenti. Rikardo i Hulk popravljaju svoja vremena. Botas na izlazu iz ukosnice izleće van staze zbog blokade pneumatika.

Lekler ponovo postavlja najbolje vreme, Fetel popravlja i sada je samo jednu stotinku iza Leklera i Hamilton je još jedini vozač koji je unutar jedne sekunde za prvoplasiranim. Slede Botas, Rikardo, Maks, Kimi, Hulk, Perez i Magnusen.

Nakon druge runde ispadaju Grožan, Noris, Strol i Albon.

Q3 

Rikardo, Kimi, Perez i Magnusen otvaraju poslednju rundu kvalifikacija. Uskoro se pridružuju i ostali vozači. Poslednji put kada su Ferariji zauzeli 1-2 na kvalifikacijama, bilo je u Bahreinu na početku sezone.

Vrlo zanimljiva situacija tokom kruga za zagrevanje. Botas je zakočio kako bi propustio Hamiltona ispred, međutim Britanac to nije zeleo i umalo je došlo do kontakta dva Mercedesa. Slična situacija između Rikarda i Botasa.

Nakon prvog stinta Lekler prvi, prate ga Hamilton, Fetel, Botas, Maks, Rikardo, Perez, Kimi i Magnusen, dok je Hulk otišao u boks bez postavljenog vremena. Fetel je imao blokadu u drugom sektoru, slično kao Botas, što je razlog lošeg vremena.

Lekler maestralno poslednji krug, bez greške i dolazi na pol poziciju. Fetel je drugi, iako je imao najbolje vreme u prvom sektoru, u drugom i trećem je izgubio desetinke i konačno 7 desetinki sporiji. Treći je Hamilton, četvrti Botas, pa slede Maks, Rikardo, Hulkenberg, Kimi, Perez i Magnusen.

Usled kazni koje slede, biće blažeg pomeranja, pa će Kimi doći do šeste pozicije.