Ferstapen: Drugo mesto i najbrži krug je najbolje što smo mogli


autor: Milena Nikolić | datum objave: 04.08.2019.


Ferstapen: Drugo mesto i najbrži krug je najbolje što smo mogli

©RedBullRacing

Malo je falilo da nakon prve pol pozicije usledi i pobeda za Maksa Ferstapena na Hungaroringu, međutim Mercedesova taktika je omogućila Hamiltonu da se bori sa Maksom za najviše mesto na postolju i u toj borbi pobedi.

Ferstapen je imao dobar start sa pol pozicije, kasnije je kratko vreme bio iza Hamiltona da bi onda vratio vođstvo kada je i Hamilton obavio pit stop. Kako se bližio kraj trke, i Hamilton se približavao pa je konačno došlo i do direktnih duela na stazi. U Mercedesu su se najzad odlučili za još jednu zamenu pneumatika dok je Ferstapen ostao na stazi. Četiri kruga pre kraja trke Hamilton je prišao dovoljno da upotrebi DRS i Maks više nije imao šanse za pobedu, ali smatra da je drugo mesto i najbrži krug ipak sasvim zadovoljavajući rezultat.

„Dali smo sve od sebe ali je Luis očigledno bio malo brži danas. Ipak, lepo je videti da imamo onoliku prednost u odnosu na ostale a drugo mesto je isto dobar rezultat.“, rekao je Maks.

„Ovo nije bio naš dan kada je tempo u pitanju, ali generalno je vikend bio dobar a osvajanje pol pozicije je bilo veliki korak. Naravno, kada startujete prvi želite i da pobedite, ali takođe morate biti i realistični, drugo mesto i najbrži krug je najviše što smo mogli. Pokušao sam da zadržim Luisa iza sebe kada smo bili na istim gumama, ali zbog prednosti koju je imao u odnosu na trećeplasiranog imao je mogućnost da još jednom zameni gume bez gubitka pozicije. Pokušao sam da se održim u vođstvu, ali kada se približavao sekundu ili dve po krugu više nisam mogao ništa da uradim. Približavao se jako brzo na svežim gumama i nisam bio iznenađen kada je uspeo da me prestigne. Otišao sam u boks kako bih mogao da odvozim najbrži krug i to nam je donelo ekstra poen, i naravno, srećan sam i zbog toga. Ne kajem se ni zbog čega, pokušali smo sve što smo mogli. Bio je ovo dobar vikend za nas i odlazim na letnju pauzu zadovoljan jer napredujemo sve vreme.“

Pjer Gasli je trku završio na poziciji sa koje je i krenuo, a to je šesta.

„Trka je od početka bila teška. Loše sam startovao što je dodatno otežalo situaciju, posle toga sam pokušavao da napadam ali sam proklizavao na sve strane i mučio se sa prianjanjem. Bio sam u sendviču u prvoj krivini, onda sam bio prilično blizu Kimiju u krivini 2 tako da sam izgubio dosta vremena na startu i to uopšte nije bilo od pomoći. Vikend je počeo prilično dobro, u petak je sve bilo kako treba, bili smo zadovoljni treninzima, ali od subote su počeli problemi sa prianjanjem. Završio sam trku na šestom mestu i osvojio bodove ali to svakako nije onoliko bodova koliko bismo želeli. Dobro je za sve što ćemo imati pauzu. Opustiću se i razmisliti o prvom delu sezone, videću šta je bilo dobro a šta je moglo biti bolje kako bih se vratio spremniji i osvojio više bodova.“, izjavio je Gasli.