Hamilton pobedio na Silverstonu


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 14.07.2019.


Hamilton pobedio na Silverstonu

©Mercedes AMG F1

Luis Hamilton je iskoristio izlazak vozila bezbednosti na stazu u 20-om krugu odradivši servis u usporenom režimu trke. Tako je Britanac zadržao vođstvo ispred klupkog kolege Botasa koji je vodio trku sve do odlaska na servis.
Botas je poveo trku, a Hamilton ga je od samog starta napadao za vodeću poziciju. U četvrtom krugu uspeo je da ga obiđe na kratko ali se Finac vratio u vođstvo u sledećoj krivini. Botas je držao vođstvo sve do servisa.
Prava borba viđena je između vozača Ferarija i Red Bula. Ferstapen je napadao Leklera, dok je Gasli napadao Fetela.
Najveći gubitnici trke su svakako vozači tima Has. Nakon kontakta u prvom krugu, nekoliko krivina nakon starta i gumi defekta, pali su na začelje, a potom odustali od trke zbog oštećenja.
Nakon odustajanja Đovinacija, Hamilton je poveo, Botas je bio drugi, Fetel treći, praćen Ferstapenom, Gaslijem i Leklerom. Sajnc i Noris zauzimali su pozicije 7 i 8 praćeni Rikardom i Hilkenbergom iz Renoa. Hilkenberg je imao duel sa Perezom u kome je vozač Rejsing Pointa ostao bez prednjeg krila, a nakon iznuđenog odlaska u boks njegova trka bila je praktično završena. Noris se dugo držao ispred Rikarda ali je bio uhvaćen u "raskoraku" po pitanju strategije slično Botasu, te je morao na dodatni servis što ga je odvelo van zone bodova. Rikardo je do kraja trke na tvrdoj smeši guma pritiskoa Sajnca ali nije uspeo da ga prestigne.
Oba vozača napredovala su za jednu poziciju jer su Ferstapen i Fetel imali kontakt i izletanje nakon borbe za poziciju. Deblji kraj je izvukao Fetel. Naime, Ferstapen je prestigao Fetela, Nemac je pokušao da kontrira ali je Ferstapen prikočio, a vozač Ferarija ga stigao i podigao od staze, pa su obojica završili izvan. Ferstapen se izvukao iz skoro nemoguće situacije, odnosno iz peščane zamke uz minimalna oštećenja, dok je Fetel imao slomljeno prednje krilo i gumi defekt, što ga je odvelo na začelje.
Lekler se tako probio na treće mesto, Gasli na četvrto, a Ferstapen je ostao peti do kraja trke.
Kimi Raikonen je uzeo bodove za Alfa Romeo prošavši kroz cilj osmi, a bodove su uzeli i Kvjat iz Toro Rosa i Hilkenberg u drugom bolidu ekipe Reno. 


Rezultati Velike nagrade Velike Britanije:

1 Luis Hamilton Mercedes
2 Valteri Botas Mercedes 24.928s
3 Šarl Lekler Ferari 30.117s
4 Pjer Gasli Red Bul 34.692s
5 Maks Ferstapen Red Bul 39.458s
6 Karlos Sajnc Meklaren 53.307s
7 Danijel Rikardo Reno 53.829s
8 Kimi Raikonen Alfa Romeo 64.964s
9 Danil Kvjat Toro Roso 65.530s
10 Niko Hilkenberg Reno 71.769s
11 Aleks Albon Toro Roso 73.419s
12 Lando Noris Meklaren 73.702s
13 Lens Strol Rejsing Point 79.455s
14 Džordž Rasel Vilijams 1 krug
15 Sebastijan Fetel Ferari 1 krug
16 Robert Kubica Vilijams 1 krug
17 Serhio Perez Rejsing Point 1 krug

Trku nisu završili:
Đovinaci Alfa Romeo izletanje u peščanu zamku
Grožan Has kontakt sa klupskim kolegom
Magnusen Has kontakt saklupskim kolegom