Najava: Velika nagrada Velike Britanije


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 11.07.2019.


Najava: Velika nagrada Velike Britanije

©Formula1.com

Velika Britanija verovatno je najznačajnija zemlja kada je reč o Formuli 1. Veliki broj timova, vozača i inženjera dolazi sa britanskog ostrva, a čak se i sedište jednog Mercedes AMG-a, ponosa nemačkog automobilizma, nalazi u Brekliju, na 15 minuta od staze Silverston. Kompletne pogonske jedinice srebrnih strela proizvode se u Briksvortu, što traje zapravo duže od dve decenije, dok je britanski Ilmor bio pravi proizvođač Mercedesovih V10 i V8 motora. I u samom Silverstonu se nalazi jedan F1 tim – Rejsing Point, nekadašnja Fors Indija. Na manje od 50 kilometara od staze nalaze se i sedišta Red Bula u Milton Kinsu, Renoa u Enstonu i Hasovog evropskog odeljenja u Banburiju, dok su Voking (Meklaren) i Grouv (Vilijams) nešto udaljeniji. Kompletna ova oblast, u koju spadaju okruzi Northemptonšir, Oksfordšir i deo okoline Londona, popularno se naziva Motorsport dolinom – "Motorsport Valley".

 Kada je reč o stazi Silverston, nekada je bila vojni aerodrom Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (Royal Air Force - RAF) za vreme Drugog svetskog rata, ali ubrzo u drugoj polovini 40-ih kreće da se koristi za trke. Prvi britanski gran pri u okviru Formule 1 1950. održao se na Silverstonu, ali se tokom šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih staza smenjivala svake godine sa Brends Hečom (svake neparne se vozilo na Silverstonu). Od 1987. VN Velike Britanije neprekidno se vozi samo na Silverstonu. Današnja konfiguracija dugačka je 5.891 metara i ima 18 krivina. Do 2009. vozila se konfiguracija koja nije imala sadašnji prvi sektor, a nakon izgradnje novog pit lejna 2010. i definitivne promene startno-ciljnog pravca 2011. krug  je postao duži za 750 metara.

 Promenom je izgubljena brza desna krivina Bridž (Bridge), ali je sada krivina Ebi (Abbey), koja je prva nakon startno-ciljnog pravca, postala izuzetno brza, slično kao Kops (Copse). Upravo su to dve najinteresantnije krivine, uz naravno čuveni kompleks 11-12-13-14, odnosno Megets-Bekets-Čepl (Maggots-Becketts-Chapel), koji dolazi pre Hangar pravca (Hangar Straight) i posle Kopsa (krivina 9). Upravo se u tom delu dobija i gubi vreme, a pored dobrog bolida, potrebna je hrabrost i veština vozača. Generalno, takva je staza Silverston, izuzetno brza i predstavlja pravi trkački klasik.

 Skoro 60% vremena kruga vozi se punim gasom na Silverstonu, a prošle godine je Luis Hamilton krug za pol poziciju u kvalifikacijama odvezao u vremenu 1:25.892. Upravo Hamiltonu najviše odgovara ova staza, na kojoj je pobedio čak pet puta i zauzeo šest pol pozicija. Biće ovo borba Ferarijeve moćne pogonske jedinice i Mercedesove filozofije bolida sa velikim daunforsom. Nemačka ekipa će verovatno imati prednost u sporim krivinama 3, 4, 6, 7, 16 i 17, dok će Ferari biti brži na pravcu između krivina 5 i 6, na starom startnom-ciljnom pravcu između krivina 8 i 9, kao i na čuvenom Hangar pravcu. Ostaje da se vidi ko će biti bolji u brzim krivinama 1, 2, 9 i 15, kao i u već spomenutom kompleksu Megets-Bekets-Čepl.

 Što se tiče kočnica, prema Brembu, Silverston spada u grupu najmanje zahtevnih staza, zajedno sa Suzukom i Interlagosom.

 Sa gumama je totalno drugačija situacija i staza u Northemptonširu nalazi se među najzahtevnijim u kalendaru. Razlog su dugačke brze krivine u kojima pneumatici trpe veliko opterećenje. Zbog toga je Pireli za ovu trku pripremio najtvrđu C1 smešu, pored C2 i C3.

 Očekuju nas dve DRS zone, jedna manje nego prošle sezone. Prva se nalazi na pravcu između krivina 5 i 6, dok je druga na Hangar pravcu između krivina 14 i 15. Voziće se ukupno 52 kruga, a rekord kruga u trci drži Luis Hamilton iz 2017. u vremenu 1:30.621.

Pre nekoliko dana Silverston je produžio ugovor sa Formulom 1, tako da je Gran pri na ovoj stazi bezbedan i u narednih 5 godina.

 

 Satnica Velike nagrade Velike Britanije:

 Petak

Prvi trening - 11:00

Drugi trening - 15:00

 Subota

Treći trening - 12:00

Kvalifikacije - 15:00

 Nedelja

Trka - 15:10

Koautor: Marko Despotović