Novi dvostruki bodovi za Meklaren


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 30.06.2019.


Novi dvostruki bodovi za Meklaren

©McLaren F1

Novih 12 bodova za Meklaren u Austriji - Noris je završio na poziciji 6, dok je Sajnc sa startne pozicije 19 do kraja trke uspeo da se probije na 8. mesto. Da li je u pitanju temperaturni okvir u kome funkcionišu Pirelijeve gume, konfiguracija staze koja odgovara Meklarenu MCL34 slična Francuskoj, abrazivna podloga ili je naprosto Meklaren evoluirao u međuvremenu kroz unapređenja ostaje nam da vidimo tokom nastavka sezone. Tim iz Vokinga je skoro optimalno iskoristio date uslove i u Austriji zabeležio novi najbolji rezultat sezone. Da Sajnc nije menjao agregat i startovao sa začelja rezultaat je svakako mogao biti i bolji. U Meklarenu se verovatno ne žale ni trenutnom pozicijom i razvojem situacije.
"Zanimljiva trka. Dobar start, borio sam se sa Mercedesima i Ferarijima krug ili dva ali morao sam da prepustim pozicije i razmišljam o svojoj trci. Alfa (Raikonen) me je pretekla u prvom krugu sa spoljne strane u krivini četiri. Nisam mogao puno toga da uradim, pao sam na četvrto mesto, potom na peto, a onda je Maks (Ferstapen) bio iza mene, tako da je to bilo to. Sačuvao sam gume u prvih nekoliko krugova, imao situaciju pod kontrolom, potom sam povukao kada je trebalo, odradio servis, a potom kontrolisao tempo. Na srednje tvrdim gumama bio sam pomalo nesiguran šta da radim i koliko dugo mogu gume da drže u toku stinta. Gasli me je pritiskao u nekoliko krugova ali sam radio ono što treba da radim u smislu čuvanja guma i rizika. Mislim da sam mogao i jače da je trebalo. Veliko hvala svima u timu Meklaren na stazi i u fabrici. Sada se spremam za moju domaću trku", rekao je Noris.

Sajnc se sa pozicije 19 do kraja trke probio do 8. mesta.

"Kakva trka! Veoma sam srećan kako smo se vratili tokom teškog vikenda sa startne pozicije 19. Sve do juče imao sam osećaj frustracije usled kazne zbog promene motora, ali sam jutros svu frustraciju pretvorio u motivaciju za trku. Mislim da smo imali veoma dobru trku danas sa dugim stintom na srednje tvrdim gumama, a potom smo pravovremeno montirali tvrde gume. Od tog trenutka bilo je preticanje za preticanjem i uspeo sam da napravim put do bodova. Jedina stvar koja nije bila dobra po mene danas je oštećenje prednjeg krila desetak krugova pre kraja u momentima kada sam napadao Gaslija. Sa tempom koji sam imao mogao sam da budem i sedmi ali sam potom vozio opreznije kako bih izbegao greške i u krajnjem slučaju uspeo da ostanem ispred Raikonena. Srećan sam zbog svih u timu. Odlična trka, odličan povratak, čestitke svima na još jednom dvostrukom završetku u bodovima", rekao je Sajnc.
Meklaren je u dosadašnjem delu šampionata osvojio 52 boda. U sezoni 2018 osvojio je 62, a u sezoni 2017 ukupno 30.