Ferstapen: Sudije su donele ispravnu odluku


autor: Milena Nikolić | datum objave: 30.06.2019.


Ferstapen: Sudije su donele ispravnu odluku

©RedBullRacing

Maks Ferstapen je trku za VN Austrije jako loše startovao, odmah je izgubio pozicije i pao na osmo mesto iza timskog kolege. Ipak, njegova trka je krenula u neočekivanom smeru – nakon dužeg prvog stinta, probijanja kroz sredinu grida, obilaženja Fetela i Botasa, a zatim i vodećeg Leklera – došao je do pobede.

„Bila je ovo neverovatna trka i jako sam srećan što sam osvojio drugu pobedu za tim na njihovoj domaćoj stazi. Šteta što sam loše startovao, ali posle toga je tempo bio dobar i samo sam ostao miran i nastavio da vršim pritisak. Drugi stint je bio odlučujući jer je bolid zaista ’oživeo’. Kada sam uspeo da obiđem Valterija pomislio sam da bih mogao i da pobedim jer sam imao odličan tempo, ali nisam bio siguran. Samo sam nastavio da se trudim i nisam odustajao.“

„Nekoliko krugova pred kraj sam obišao Šarla i bio neverovatno srećan. Bilo je to ’tesno’ trkanje i ako ne možete da povlačite takve poteze onda bolje da ostanete kod kuće.“, izjavio je Ferstapen koji je zbog pomenutog obilaženja bio pod istragom pa je nakon trke pobeda ostala pod znakom pitanja.

Sudije su nekoliko sati posle kraja trke saopštili svoju odluku da Ferstapen ostaje pobednik VN Austrije.

„Poslednjih nekoliko sati je bilo zaista stresno za mene, ali mislim da su sudije donele ispravnu odluku. To je dobro i za sport. Zaista sam srećan, naravno.“, izjavio je Maks nakon što je saznao kakva je odluka sudija.

Šarl Lekler je, uprkos razočarenju, čestitao Ferstapenu na pobedi.

Pjer Gasli nije bio ni blizu timskom kolegi, ali je i on osvojio bodove za Red Bul završivši trku na sedmoj poziciji.

„Bila je ovo teška trka i težak dan. Nisam imao baš sjajan tempo na mekim gumama u prvom stintu a onda sam se zaglavio iza nekih vozača. Drugi stint sam započeo preagresivno i uništio tvrde gume nakon samo nekoliko krugova, posle toga sam prosto bio spor i nisam imao tempo da stignem Landa (Norisa)“, izneo je Gasli svoje utiske o trci i dodao da je zadovoljan što vidi da su nadogradnje bolida makar kod Maksa dobro funkcionisale.

„Maks je uradio fanatstičan posao tako da je to pozitivna stvar i jedva čekamo Silverston. Mnogo toga mogu da naučim od njega. Želim da pokažem mnogo više i znam da to mogu, tako da treba samo da nastavim da radim.“