Formula 1 pomera rok za objavu novih pravila


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 14.06.2019.


Formula 1 pomera rok za objavu novih pravila

©F1.com

Pravila su trebala biti usaglašena i odobrena krajem juna ali pojedini timovi mišljenja su da ima još posla i prostora za doradu sportskih i tehničkih detalja.

Bilo je dosta predloga prvenstveno od strane Formule 1 i FIA-e o standardizaciji nekih delova bolida (menjač, kočnice..) ali se većina timova protivi takvom predlogu. Jednostavniji motor bez MGU-H, takođe je ranije odbačena ideja pa ostaje da se vidi kakve će konkretno promene doneti nova pravila i da li će pojeftiniti sport, privući nove timove učesnike i proizvođače motora.

FIA je izdala obaveštenje da se svih 10 timova izjasnilo za odlaganje objave novih pravila do oktobra. Sastanku u Parizu prisustvovali su predstavnici svih timova-šefovi i tehnički direktori. Rukovodeće telo FIA, menadžment Formule 1, predstavnici Pirelija, vozači Hamilton i Hilkenberg, kao i bivši vozač Aleksander Vurc, koji je ujedno i predsedavajući Asocijacije Gran pri vozača.
Učesnici su se usaglasili da je su osnove za nova pravila definisana ali da je u interesu sporta da se u dodatnom vremenskom periodu održi niz sastanaka i konsultacija kako bi postigao najpovoljniji ishod za sve strane.