Najava Velike nagrade Kanade


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 06.06.2019.


Najava Velike nagrade Kanade

©Racing Point F1

Prvi Gran pri u Montrealu vožen je 1978. godine. Staza Žil Vilnev duga je 4.361km, sastoji se od 14 krivina i dve DRS zone na najdužim prvcima. Prepoznatljiva je po lakat krivini 10 jednoj od najsporijih u koju se dolazi velikom brzinom na oštro kočenje, a takođe i po krivinama 13 odnosno 14 iz kojih se izlazi na startno-ciljni pravac. Betonska barijera postavljena je tik pored staze, pa se neretko dešava da je vozači dokače ili se slupaju u nju. Koliko je nezgodna govori i njeno nezvanično ime "zid šampiona", to jest činjenica da su i lideri šampionata i svetski prvaci F1 završavali u istoj. Vozi se 70 krugova, a ukupna dužina trke je 305.270km. Rekord staze postavio je Rubens Barikelo još 2004. godine - 1m13.622s.

DRS zne su na pravcima između krivina 7 i 8 u sektoru 2, odnosno 3 iza krvine 11 kroz blagu krivinu 12, potom 13 i 14, kroz startno ciljni pravac sve do krivine 1. Tačke detekcije su između krivina 5 i 6 za prvu, odnosno iza krivine 9 za drugu DRS zonu.
Pireli je vozačima ponudio C3(tvrde), C4(srednje tvrde) i C5(meke) gume. Rasel je jedini vozač koji je odabrao tri seta tvrdih pneumatika, dok su ostali vozači odabrali jedan do dva. Primera radi, što se tiče srednje tvrdih guma vozači Ferarija odabrali su najviše (po pet setova) na uštrb tvrdih kojih imaju po jedan set i mekih kojih imaju sedam setova. Strategije po pitanju guma na stazi Žil Vilnev najviše razlikuju po pitanju guma u dosadašnjem delu sezone.
Vremenska prognoza za vikend govori da je kiša moguća u petak (83%), dok je verovatnoća za ostatak vikenda ravna nuli (0%), sa temperaturom do 24 stepena Celzijusa. 
Najviše uspeha od aktuelnih vozača imaju Hamilton i Fetel koji zajedno imaju 10 pol pozicija. Međutim tu je sada i Botas, koji je u izvanrednoj formi ove sezone i već ima tri pol pozicije ove godine.
Osvajač pol pozicije trimfovao je na poslednja četiri Gran prija Kanade ali je takođe od 2004. godine vozač izvan prvih pet odneo pobedu četiri puta.
Prošle sezone trijmfovao je Sebastijan Fetel, a Ferariju se pored Mercedesa daju najveći izgledi za pobedu. 
Ovo je posebna trka za Rejsing Point, koji se u Kanadi vodi kao domaći tim. Lens Strol koji je prošle godine vozio za Vilijams nije imao mnogo uspeha jer je doživeo udes već na samom početku trke sa Brendonom Hartlijem iz Toro Rosa. Ove godine će u timu svoga oca pokušati do popravi sliku na domaćem terenu.
Takođe, povratnik Robert Kubica se vraća u Kanadu sa Vilijamasom na stazu na kojoj je doživeo žestok udes 2007. godine u Zauber BMW-u, jedan od najspektakularnijih u istoriji F1, koji je srećom prošao bez većih posledica.

Satnica za Veliku nagradu Kanade:

Petak

Prvi trening - 16:00 - 17:30

Drugi trening - 20:00 - 21:30

Subota

Treći trening - 17:00 - 18:00

Kvalifikacije - 20:00 - 21:00

Nedelja

Trka - 20:10