Dva boda za Reno u Monaku


autor: Ivana | datum objave: 26.05.2019.


Dva boda za Reno u Monaku

©Renault F1

Rikardo je startovao kao šesti, ali strategija sa ranim stajanjem se nije isplatila, pa je trku završio tek na desetoj poziciji, odnosno devetoj nakon kazne koju je dobio Grožan.

Australijanac je imao odličan start, i već na početku se probio na peto mesto, ali je na promenu guma otišao u ranoj fazi trke, pri prvom izlasku bezbednosnog vozila na stazu, i vratio se iz boksa u gužvu na stazi, zbog čega je dugo bio iza niza sporijih bolida, tek na 13. poziciji. Kada je konačno dobio čist prolaz ispred sebe, Rikardo se lako probio do 10. pozicije, a nakon završetka trke, pošto je Grožan bio kažnjen, Rikardo se popeo na devetu poziciju i osvojio dva boda.  

 „Iskreno, za mene je trka bila frustrirajuća. Imao sam odličan start, prestigao Magnusena i dospeo na 5. poziciju. Onda sam otišao u boks za vreme vozila bezbednosti, što je bila greška. Definitivno smo mogli da ostvarimo bolje rezultate, jer smo imali sve karte u rukama. Možda smo propustili priliku da uzmemo više bodova, ali bolid je svakako bio veoma dobar danas, čak iako nismo mogli da iskoristimo svu brzinu koju smo imali“, izjavio je Rikardo.

Niko Hilkenberg je startovao sa 11. pozicije, a trku završio na 14. mestu. Nakon incidenta sa Leklerom, Niko zbog oštećene gume odlazi u boks i izlazi na 18. poziciju, iza kolone sporijih vozača, a nakon zastoja koji je nastao zbog Đovinacija i Kubice, probija se na 16. poziciju.

„Danas nije bio moj dan. Imao sam dobar start, ali onda je došlo do incidenta sa Leklerom, guma mi je bila oštećena, i sva je sreća da nisam udario u zid. Posle izlaska vozila bezbednosti našao sam se iza „vozića“ na stazi, i od tog trenutka je preticanje bilo gotovo nemoguće. Današnji rezultat svakako nije pravi odraz toga koliko smo konkurentni i na kom je nivou Reno u ovom trenutku. Kada smo konačno imali čistu stazu pred sobom, pokazali smo da smo imali dobar tempo. Imali smo mnogo bolje performanse i mnogo više potencijala nego što to pokazuju rezultati danas, ali i to je deo trkanja, i sada možemo samo da očekujemo da ćemo u Kanadi bolje iskoristiti svoje šanse“, izjavio je Hilkenberg posle trke u Monaku.  

Šef Renoovog tima, Siril Abitbul, deli mišljenje da je loša strategija, odnosno loš izbor trenutka za odlazak u boks, koštao Rikarda prilike da osvoji veći broj bodova, dok je pozitivna strana bila to što su se vratili među osvajače bodova i što su bolidi mogli da pokažu potencijal na stazi, bez obzira na propuštenu šansu da se ostvare bolji rezultati.