Ferstapen doneo Red Bulu još jedan podijum


autor: Milena Nikolić | datum objave: 12.05.2019.


Ferstapen doneo Red Bulu još jedan podijum

©RedBullRacing

Vozači Red Bula su na VN Španije osvojili treće i šesto mesto.

Maks Ferstapen je timu doneo još jedan podijum, drugi ove sezone, i poneo titulu vozača dana. On od početka sezone vozi konzistentno i mnogo pažljivije nego u nekim ranijim periodima kada je učestvovao u dosta incidenata i bio zbog toga dosta kritikovan. Trenutno je na trećem mestu u šampionatu vozača.

„Pokušavam da maksimalno iskoristim sve što mogu i zadovoljan sam današnjim rezultatom. Ponovo smo treći i to prilično oslikava naš trenutni tempo. Sjajno je osvojiti još bodova.“

Ferstapen je trku za VN Španije startovao sa četvrte pozicije, ali je na početku uspeo da prestigne Sebastijana Fetela i na kraju završi trku ispred Ferarija.

„Znao sam da imamo dobre šanse da se u trci borimo sa Ferarijem i to smo i uradili. Na startu je bilo prilično napeto, tri auta su istovremeno ušla u krivinu, tako da sam odlučio da se izvučem iz toga, ali sam na kraju zapravo imao dobar izlaz iz krivine 2 i ulaz u krivinu 3. To što sam tu prešao na treće mesto je bilo presudno jer sam od tog trenutka mogao da vozim svojim tempom i pratim svoju strategiju koja je funkcionisala dobro. Mercedes je bio van domašaja, ali mi smo bili veoma konzistentni i naravno, srećni smo što smo na podijumu. Svi su jako motivisani da smanje zaostatak za Mercedesom i probaćemo sledeće nedelje nekoliko stvari koje bi nam mogle dati smernice za dalje.“, izjavio je Maks.

Pjer Gasli do sada nije uspeo da pobedi timskog kolegu ni u kvlifikacijama ni u trci. VN Španije je startovao sa šeste pozicije na kojoj je i završio. Njemu je bilo potrebno izvesno vreme da se navikne na novi bolid, a u Španiji je imao problem sa degradacijom guma.

„Prvi stint je bio dobar, ali sam vremenom počeo da se mučim sa prianjanjem i degradacijom guma. Bilo je mnogo otpadaka od guma na prednjem krilu zbog čega sam proklizavao i tempo je prosto opao. Pokušao sam da vršim pritisak koliko god sam mogao ali nisam mogao da držim korak sa Ferarijem ispred sebe. Na restartu sam pokušao da obiđem Leklera ali nisam uspeo. Bila je to dobra borba i mislim da je zapravo na početku došlo do kontakta u krivini 3. Dobro je što smo osvojili bodove. Predstoje nam testiranja pa ćemo moći da isprobamo i neke novine. Mislim da imamo potencijala za dobar rezultat na nekima od predstojećih staza koje više odgovaraju našem bolidu.“, rekao je Gasli.