Botas pobednik Velike nagrade Azerbejdžana


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 28.04.2019.


Botas pobednik Velike nagrade Azerbejdžana

©MercedesAMG F1

Nakon peha u Azerbejdžanu i odustajanja nekoliko kugova pre kraja na prošlogodišnjoj trci u trenucima kada je vodio, Botas je konačno došao do pobede.

Zaslužena pobeda Valterija Botasa u Azerbejdžanu. Poveo je trku i kontrolisao je od starta do završetka. Lekler je vodio u jednom delu nakon starta na srednje tvrdim gumama, ali je Botas strpljivom vožnjom sustigao vozača Ferarija nakon nadoknađenih dvadesetak sekundi i opet poveo. Ferari je pokušao da iznendi Mercedes eventualnim izlaskom vozila sigurnosti usled incidenata ali to ove godine u azerbejdžanu nije bio slučaj. Osim incidenta rikarda sa Kvjatom  i odustajanja Gaslija kada je uspostavljen režim virtuelnog vozila sigurnosti, većih incidenata nije bilo.

Najveću pretnju Botasu predstavljao je Hamilton, koji je pripretio u završnim krugovima ali nije bilo opsanijih napada.

Fetel je završio na trećem mestu sa koga je i startovao, četvrti je Ferstapen, a, peti Šarl Lekler koji je uspeo delimično da ublaži peh sa kvalifikacija. Krajem trke otišao je po set mekih guma i uspeo da zabeleži najbrži krug i tako osvoji dodatni bod.

Šesto mesto zauzeo je Perez iz rejsing Pointa. Meksikancu odgovara ova staza na kojoj je već beležio bodove, a tako je bilo i ove godine.

Meklaren je uspeo da završi u bodovim sa oba bolida. Solidno izdanje za Sajnca i Norisa koji su uzeli bodove za tim što nije česta pojava poslednjihh godina za Meklaren.

Pored Meklarena i Rejsing point je zabeležio bodove sa oba vozača jer se Strol našao na poziciji devet. 

Poslednji raspoloživi bod uzeo je Kimi Raikonen iz Alfa Romea nakon starta sa linije izlaska iz boksa. Finac je diskvalifikovan zbog prevelikog vibriranja prednjeg krila što je protumačeno kao kršenje pravila.

Raikonen možda i ne bi došao do boda da iz trke nije odustao Pjer Gasli iz Red Bula koji je bio u prvih deset sve do odustajanja. 

Iz trke su odustali i Grožan iz Hasa koji je kompromitovao svoju trku kasnim kočenjem i odlaskom van staze. Na povratku je ušao u duel sa rivalima koji su ga sustigli, a sa istrošenim gumama nije imao pravi odgovor. karajem trke odustao je parkiravši svoj Has u garažu.

Iz trke su odustali i Rikardo i Kvjat. Rikardo je pri pokušaju preticanja kočio kasno i produžaio van staze. Kvjat je dobro odregovao i produžio pravo. Pri povratku Rikardo je vozeći unazad udario Kvjata, tako da je "Torpedo" nevin ovoga puta. Njegov Toro Roso ostao je bez dela poda sa leve strane pa je nastavak bio izlišan, dok je Rikardo oštetio zadnji feo svog Renoa. Oba vozača su usled oštećena odustala.

Rezultati trke za Veliku nagradu Azerbejdžana:

1 Valteri Botas Mercedes 1:44.757 1 servis 

2 Luis Hamilton Mercedes 1.524s 1 

3 Sebastijan Fetel Ferari 11.739s 1 

4 Maks Ferstapen Red Bul 17.493s 1 

5 Šarl Lekler  Ferari 68.738s 2 (najbrži krug trke)

6 Serhio Perez  Rejsing Point 75.932s 1 

7 Karlos Sajnc  Meklaren 83.020s 1

 8 Lando Noris  Meklaren 98.454s 2 

9 Lens Strol  Rejsing Point 101.645s 1 

10 Kimi Raikonen  Alfa Romeo Rejsing 1 krug 1 

11 Aleks Albon Toro Roso 1 krug 1 

12 Antonio Đovinaci 5 Alfa Romeo Rejsing 1 krug 1 

13 Kevin Magnusen  Has 1 krug 2 

14 Niko Hilkenberg  Reno 1 krug 2 

15 Džordž Rasel Vilijams 2 kruga 2 

16 Robert Kubica Vilijams 2 kruga 3 

Trku nisu završili:

17 Danijel Rikardo Reno

18 Roman Grožan Has 

19 Pjer Gasli Red Bul 

20 Danil Kvjat Toro Roso