Botas pobednik VN Australije


autor: Vladimir | datum objave: 17.03.2019.


Botas pobednik VN Australije

©Mercedes F1

Nakon prošlogodišnje sezone bez pobede, Botas je ovu započeo kao što je i rekao, "Jači sam nego ikada, spreman da se borim za titulu".
Odmah nakon starta Botas prestigao je Hamiltona i napravi 4 sekunde prednosti pred prvi servis za Hamiltona u krugu 16. Mercedes je reagovao na pit-stop Ferarija koji je pozvao Fetela krug ranije pa je Nemac prepolovio prednost na dve sekunde zaostatka.
Botas je ostao u vođstvu na mekim gumama, a Hamilton je počeo da se "muči" na srednje tvrdim. Potom je Finac u krugovima 19 i 22 postavio dva najbrža kruga, da bi u 23 otišao u boks na servis, 7 krugova kasnije u odnosu na Hamiltona.

Nakon servisa Botas je držao vođstvo, praćen Hamiltonom, Fetelom i Ferstapenom. Vozač Red Bula je sa 11 krugova svežijim gumama prestigao Fetela, a potom se dao u poteru za Hamiltonom pritiskajući ga do kraja trke. Fetela je na kraju sustigao i klupski kolega Lekler ali je zadržao poziciju po instrukcijama tima.

Šesto mesto zauzeo je Kevin Magnusen iz Hasa i one pšoslednji od vozača koji je u krugu sa pobednikom. 
Sedmi je Hilkenberg iz Renoa, osmi Raikonen iz Alfa Romea.
Deveto mesto i dva boda za Rejsing Point uzeo je Strol, dok je povratnik Kvjat deseti za Toro Roso. On je u završnici trke prestigao Gaslija iz Red Bula koji ga je pritiskao da samog kraja trke, kompromitujući tako napad na Strola.
Poziciju 12 zauzeo je Noris iz Meklarena, praćen Perezom iz Rejsing Pointa, Albonom iz Toro Rosa i Đovinacijem u drugom bolidu Alfa Romea.

Poslednja dva vozača koji su završili trku su Rasel i Kubica iz Vilijamsa. Oni zaostaju dva odnosno tri kruga za Botasom. Kubica je još na startu oštetio prednje krilo pri udaru u zadnji deo Gaslijevog Red Bula.
Trku nisu završili Sajnc, Grožan i Riakrdo. Sajncu je po svim prilikama otklazao motor, Grožan je morao da odustane zbog loše prišrafljenog prednjeg levog točka, čiji se zavrtanj kasnije olabavio na stazi pa točak samo što nije spao, dok je Rikardo na startu polomio prednje krilo pošto je otišao van staze. Nakon servisa pao je na začelje pa se krajem trke povukao.
Od ove godine vozač koji završi u prvih deset i odvozi najbrži krug, dobija i nagradni bod. Ovo pravilo vraćeno je u Formulu 1, a poslednji krug primenjivano je 1968 godine. Botas je tako pored 25 bodova za pobedu dobio i dodani za najbrži krug.

Rezultati Velike nagrade Australije:

1 Valteri Bottas Mercedes
2 Luis Hamilton Mercedes 20.886s
3 Maks Ferstapen Red Bul 22.520s 
4 Sebastijan Fetel Ferari 56.417s
5 Šrle Lekler Ferari 58.878s
6 Kevin Magnusen Has 86.636s 
7 Niko Hulkenberg Reno 1 krug
8 Kimi Raikonen Alfa Romeo Rejsing 1 krug
9 Lens Strol Rejsing Point 1 krug
10 Daniil Kvyat Toro Rosso 1 krug 
11 Pier Gasli Red Bul 1 krug 
12 Lando Noris Meklaren 1 krug
13 Serhio Perez Rejsing Point 1 krug
14 Aleks Albon Toro Roso 1 krug
15 Antonio Đovinaci Alfa Romeo Rejsing 1 krug
16 Džord Rasel Vilijams 2 kruga
17 Robert Kubica Viljiams 3 kruga

Trku nisu završili:
Roman Grožan Has
Danijel Rikardo Reno
Karlos Sajnc Meklaren