Alfa Romeo C38


autor: Vladimir | datum objave: 28.02.2019.


Alfa Romeo C38

©Alfa Romeo

Brend kompanije Fiat-Krajsler nakon prošlogodišnjeg ulaska u Zauber na mesto naslovnog sponzora ove godine ulazi u sport na velika vrata preuzimanjem prava tima na ime za dodatnih 50 miliona evra. Ovaj ugovor nije kao nekada sa BMW-om, kada se u imenu tima pojavljivalo ime Zauber, tako da je tim i zvanično prestao da postoji pod tim brendom. Postavlja se pitanje šta je onda od Zaubera ostalo? Fabrika u Hinvilu i radnici, Zauber inženjering kako stoji i na  poklpcu motora ispod logotipa Alfa Romeo i kodno ime boida C38. Postoji i opcija da Alfa Romeo preuzme i fabriku tima do polovine godine za dodani novac ali o tome se još vode pregovori.

Alfo Romeo ima velike planove, povećanje broja radnika u Hinvilu i dalji razvoj tima i bolida što bi trebalo da tim pozicionira u sam vrh sporta. Ipak, tim je usko povezan sa Ferarijem, motor i menjač su od ovog renomiranog proizvođača tako da će želje gotovo uvek biti podređene željama "prvog" tima. Sitauacija je slična onoj u kojoj se nalazi Toro Roso u donosu na Red Bul, s'tim da Ferari ima i Has na svojoj strani kome takođe isporučuje čitav pogon.

Bolid C38 evolucija je prošlogodišnjeg Zaubera C37 prilagođenog predstojećoj seozni.

Vozačka postav tima izmenjea je za ovu sezonu. U tim se vratio jedan od napopularnijih vozača današnjice Kimi Raikonen, a društvo će mu praviti Antonio Đovinaci, vozač iz Ferarijeve škole.