Binoto menja Arivabenea na čelu Ferarija


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 06.01.2019.


Binoto menja Arivabenea na čelu Ferarija

©FerrariF1

Nakon pada u formi ekipe iz Maranela u poslednja tri meseca, krenule su priče o neslaganju unutar tima između Arivabenea i Binota. Spominjale su se i moguće smene, odlasci u druge ekipe, ali danas smo konačno dobili zaključak. Posle pune četiri sezone, Mauricio Arivabene više neće biti šef Ferarija. Njegovu ulogu preuzeće dosadašnji tehnički direktor tima, Matija Binoto. Konačnu odluku doneo je Džon Elkan, mladi direktor Ferarija koji je na tu poziciju došao nakon smrti Serđa Markionea u julu.

Kada je reč o Binotu, Italijan, koji je rođen u Lozani u Švajcarskoj, ima veliki staž u Ferariju. Sa 26 godina je 1995. došao u Maranelo nakon diplomiranja na prestižnom Lozanskom Politehničkom univerzitetu u oblasti mašinstva i završenog mastera za inženjerstvo motornih vozila u Modeni. Od 1997. do 2003. radio je kao test inženjer za motore u ekipi, da bi narednih godina njegova karijera krenula uzlaznom putanjom. Već 2009. postaje glavni čovek za razvoj motora i KERS sistema, da bi 2014. došao na čelo sektora za pogonske jedinice. Od 2016. je tehnički direktor.

Odluka da se postavi Binoto je vrlo zanimljiva zbog toga što je on inženjer, a od Žana Toda, preko Domenikalija, Matijačija i Arivabenea, pa verovatno i godinama unazad, svi šefovi su bili iz sveta biznisa i marketinga. Interesantno da je bilo reči i o prelasku Binota u Mercedes, mada je Toto Volf to nedavno demantovao. To ne bi bio prvi put da tehnički direktor Ferarija pređe u Mercedes, s obzirom da je Aldo Kosta to učinio na kraju 2011. nakon pet sezona na toj poziciji, a da je Džejms Alison otišao sredinom 2016.

Binoto važi za čoveka koji je najzaslužniji za napredak Ferarija u 2017. i 2018, posebno kada je reč o pogonskim jedinicama, koje su ključni deo dominacije Mercedesa u hibridnoj turbo eri, pa je to izgleda bio glavni razlog za promociju na mesto šefa Skuderije. Ostaje nejasno ko će naslediti Italijana na mestu tehničkog direktora, a neki od mogućih naslednika su šef aerodinamike Enriko Kardile i šef odeljenja za motore Korado Ioti.

Koautor: Marko Despotović