Hamilton pobednik poslednje trke u sezoni


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 24.11.2018.


Hamilton pobednik poslednje trke u sezoni

©MercedesAMGF1

Luis Hamilton je iskoristio prednost zbog ranog izlaska vozila bezbednosti i novom pobedom u Abu Dabiju potvrdio šampionsku titulu. Trku je takođe obeležio i udes Nika Hilkenberga, pri kom je još jednom uposleno vozilo bezbednosti.

Bila je ovo i trka u kojoj je bar za sada Fernando Alonso završio karijeru, dok su Stofel Vandorn, Sergej Sirotkin, Markus Erikson, Brendon Hartli, Esteban Okon izgubili mesto vozača trka i naći će se u ulogama rezervnih vozača ili vozača u simulatorima.

Mercedesovi vozači startovali su iz prvog reda na hiper mekim gumama i vodili trku sve do strašnog udesa Nika Hilkenberga koji je završio prevrnut u barijeri sa zapaljenim bolidom. Hilkenbergov udes koji je doživeo pri kontaktu sa Grožanom ipak je prošao bez velikih posledica po njega.

Trkački tempo nastavljen je u 5. krugu sa Hamiltonom u vođstvu, koga su pratili Botas, Fetel, Raikonen, Lekler, Rikardo, Grožan, Okon, Ferstapen, koji je imao loš start, i Perez... Ferstapen je potom imao zanimljivu borbu sa Okonom i Perezom iz Fors Indije od kojih je gubio i preuzimao poziciju nekoliko puta. Nova drama desila se u 7. krugu kada je Kimi Raikonen parkirao svoj Ferari SF71H na startno ciljnoj ravnini tako okončavši svoju karijeru u Ferariju odustajanjem.

Period u kom je uposleno virtuelno vozilo bezbednosti iskoristili su Hamilton, Lekler i Grožan i odradivši servis. Hamilton je pao na 5. mesto nakon servisa, ali su njegovi rivali nakon toga odradili pit stop tako da se u 32.om krugu vratio na vodeću poziciju. Markus Erikson je svoju za sada poslednju trku završio u 26.om krugu kada je njegov Zauber ostao bez snage motota.

Botas je napravio grešku na kočenju u krivini 5, a potom otišao preširoko u krivi 6, što je iskoristio Fetel. Potom su Botasa napali Ferstapen i Rikardo i uspeli su da od njega preuzmu poziciju. Trka je potom ušla u mirniju završnu fazu, Hamilton je vodio ispred Fetela i Ferstapena, stigavši tako do 11. pobede u sezoni. Na podijumu su mu se pridružili Fetel I Ferstapen.

Rikardo je u svojoj poslednjoj trci za Red Bul završio na poziciji 4 ispred Botasa, Sajnca, Leklera, Pereza, Grožan i Magnusona koji su u prvih deset.

Esteban Okon i Pjer Gasli su bili kandidati za osvajanje bodova, ali su usled kvara motora odustali pa su vozači Hasa ušli među osvajače bodova. Prvi van zone bodova je Fernando Alonso. Trku su završili Hartli, Strol, Vandorn i Sirotkin koji je zauzeo poziciju 15.

Rezultati trke za Veliku nagradu Abu Dabija:

1 Luis Hamilton Mercedes

2 Sebastijan Fetel Ferari 2.581s

3 Maks Ferstapen Red Bul 12.706s

4 Danijel Rikardo 1 Red Bul 15.379s

5 Valteri Botas 3 Mercedes 47.957s

6 Karlos Sajnc 5 Reno 72.548s

7 Šarl Lekler 1 Zauber 90.789s

8 Serhio Perez 6 Fors Indija 91.275s

9 Roman Grožan Has 1 krug

10 Kevin Magnusen Has 1 krug

11 Fernando Alonso Meklaren 1 krug

12 Brendon Hartli Toro Roso 1 krug

13 Lans Strol Vilijams 1 krug

14 Stofel Vandorne Meklaren 1 krug

15 Sergej Sirotkin Vilijams 1 krug

Trku nisu završili:

Pjer Gasli Toro Rosso motor

Esteban Okon Fors Indija motor

Markus Erikson Zauber motor

Kimi Raikonen Ferari elektronika

Niko Hilkenberg Reno udes