Hamilton najbrži na poslednjim kvalifikacijama u sezoni


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 23.11.2018.


Hamilton najbrži na poslednjim kvalifikacijama u sezoni

©MercedesAMGF1

Q1

Vozači su relativno kasno izašli na stazu. Prva solidna vremena postavili su Lekler i Gasli. Međutim, ubrzo su na statu izašli i vozači vodeće trojke i ostatka karavana. Prvi je vreme opravio Kimi Raikonen, međutim, ubrzo nakon njega, Fetel postavlja najbrže vreme sesije sa 1:36.775. Ostali ne uspevaju da budu brži od vodećeg dvojca, pa ređaju vremena iza Raikonena, i to Hamilton, Rikardo, Ferstapen, Botas, Hulkenberg i Sainc. Lekler i dalje ima solidno vreme i trenutno je deseti.

Prvi i drugi stint ovaj put nisu bili odvojeni, vozilo se sve vreme. Botas i Hamilton uspevaju donekle da poprave vremena i dolaze na pozicije 2 i 3, pomerajući kimija na mesto 4. Okon je jedan od vozača koji se drastično popravio i dospeo je na odlično 4. mesto. Lekler se popravlja na mesto 7 a Erikson beži iz zone eliminacije na mesto 12. U poslednjim sekundama, Alonso je uspeo da popravi svoje vreme i na poslednjoj (za sada) trci u karijeri, prolazi u Q2.

Na kraju prve runde ispadaju Hartli, Gasli, Vandorn, Sirotkin i Strol.

Q2

Prvi u drugoj rundi na stazu izlazi Hamilton, a odmah za njim i Lekler, a ubrzo i ostali. Hamilton prvi postavlja vreme a i rekord staze od 1:35.693. Slede ga Botas, Raikonen, Fetel, Rikardo, Sainc i Lekler. Ferstapen je na stazi bio sa ultra mekim gumama, i uspeo je da postavi tek deseto vreme. Na kraju prvog stinta, u zoni eliminacije Magnusen, Erikson, Okon, Perez i Alonso. Prvih 5 je vreme postavilo na ultra mekim gumama, dok su ostali na hiper mekoj komponenti.

Drugi stint, na stazi opet prvi Hamilton, ovaj put na hiper mekim gumama, ali ostaje na istom vremenu. Najveći skok imao je Ferstapen, koji dolazi na drugo mesto i 0.4 sekunde zaostatka. Slede ga Fetel, Botas, odlični Lekler, Hulkenberg. Raikonen nije popravio svoje vreme, ali je bio bezbedan na mestu 8.

Nakon druge runde ispadaju Sainc, Erikson, Magnusen, Perez i Alonso.

Q3

Ovaj put nema dileme oko izbora guma, svi vozači na najbržoj, hiper mekoj komponenti. U prvom brzom krugu, Hamilton postavlja novi rekord staze sa 1:35.295. Fetelu je za dlaku izmaklo najbrže vreme, i  to za samo 0.05s. Slede ih Botas, rikardo, Raikonen, Ferstapen, Grožan, Hulkenberg, Lekler i Okon.

Hamilton popravlja svoje vreme za čitave pola sekunde i postavlja novi rekord staze sa 1:34.794. Botas se takođe popravio i ovim je Mercedes došao do novog rekorda, pet uzastopnih startnih redova na jednoj stazi.

Konačan poredak vozača sledi ispod:


Copyright: Formula1.com