Najava: VN Abu Dabija


autor: Milena Nikolić | datum objave: 21.11.2018.


Najava: VN Abu Dabija

©

Nekako se već stvorila navika i mini-tradicija po kojoj sezonu Formule 1 završavamo u Abu Dabiju pod svetlostima reflektora. Prvi put se gran pri na ostrvu Jas održao 2009. godine i ušao u istoriju kao prva i jedina trka koja počinje po danu, a završava pod veštačkim svetlom. Osim 2011, 2012. i 2013. godine, u svim ostalim sezonama vožena je kao poslednja trka u šampionatu.

Ipak, nije se mnogo puta na ovom mestu odlučivalo o šampionu. Svakako će najviše u pamćenju ostati 2010. kada je Sebastijan Fetel osvojio prvu titulu, u trci na kojoj su Alonso, Veber i Hamilton takođe imali šansu da dođu do naslova svetskog prvaka. Užasno pravilo dodeljivanja duplih bodova za poslednju trku 2014. veštački je dovelo je do situacije u kojoj se odlučivalo o šampionu između Hamiltona i Rozberga u Abu Dabiju te sezone. Ponovo su Rozberg i Hamilton bili glavni akteri na stazi Jas Marina, ali u daleko uzbudljivijoj trci 2016. kada je Rozberg osvojio jedinu titulu u karijeri.

Što se tiče osnovnih podataka, staza Jas Marina dugačka je 5.554 kilometara, ima 21 krivinu, vozi se u smeru suprotnom kazaljki na satu, a najbrži na krug trci ostvario je Sebastijan Fetel još 2009. u vremenu 1:40.279, u poslednjoj sezoni kada je bilo dozvoljeno dolivanje goriva. Apsolutni rekord kruga u vlasništvu je Valteri Botasa, koji ga je postavio prošle sezone u kvalifikacijama u vremenu 1:36.231. Najviše pobeda na ovoj stazi imaju Luis Hamilton i Sebastijan Fetel – po tri trijumfa.

Kada je reč o konfiguraciji staze, Jas Marinu možemo svrstati u zahtevnije u kalendaru. Posebno će kočnice biti na ispitu, jer se Abu Dabi nalazi u društvu staza u Singapuru, Meksiko Sitiju i Montrealu koje su ekstremno zahtevne za kočioni sistem. Postoji čak 13 kočionih tačaka, a one su najviše opterećene u krivinama broj 5, 8, 11 i 17. Posebno je interesantna osma krivina gde se snažno koči nakon 1.2 kilometara dugačkog pravca, koji je jedan od najdužih u kalendaru. Upravo se tu nalazi i prva DRS zona, a zatim odmah dolazi i druga DRS zona na pravcu između krivina 10 i 11. Na taj način postoji mogućnost da vozač koji je izgubio poziciju na prethodnom pravcu u DRS zoni, pokuša da kroz nekoliko sekundi izvrši napad i povrati izgubljenu poziciju.

Inženjeri i vozači podešavaju bolide tako da imaju srednje do nešto više aerodinamičkog potiska, odnosno „daunforsa“. Moraju voditi računa o maksimalnoj brzini na dugačkom pravcu kako ne bi sebe doveli u situaciju da ne mogu da odbrane poziciju, dok istovremeno moraju paziti da bolid ima dovoljno „daunforsa“ u prilično sporom trećem sektoru u kojem se nalazi nekoliko krivina od 90 stepeni. Čak šest krivina se na Jas Marini vozi brzinom manjom od 100 km/h. Krivina broj 7 je jedna od najsporijih u šampionatu i izuzetno je važno izabrati pravu putanju kroz nju kako bi se što ranije stisnuo gas za dugački pravac. Za kočenje u krivini broj 17 potrebna je velika preciznost  s obzirom da se prilično kasno vidi idealna tačka kočenja jer dolazi odmah nakon brzih krivina 15 i 16.

Asfaltna podloga je glatka, pa gume neće trpeti mnogo na Jas Marini. Osim u prvom sektoru i već pomenutih 15 i 16, na stazi nema brzih krivina koje bi značajno doprinele potrošnji pneumatika. Pireli se odlučio za hiper meke (hypersoft roze), ultra meke (ultrasoft ljubičaste) i super meke (supersoft crvene) gume. Najbrža strategija biće sa jednim pit stopom.


Petak

Prvi trening 10:00

Drugi trening 14:00

Subota

Treći trening 11:00

Kvalifikacije 14:00

Nedelja

Trka 14:10

Koautor vesti: Marko Despotović