Robert Kubica se vraća u F1 sa Vilijamsom


autor: Milena Nikolić | datum objave: 21.11.2018.


Robert Kubica se vraća u F1 sa Vilijamsom

©WilliamsF1Team

Svoje dugogodišnje napore da se oporavi od teške povrede koju je zadobio 2011. godine i prokrči sebi put nazad do Formule 1 Robert Kubica je krunisao uspehom. Danas je iz Vilijamsa potvrđeno da će upravo on naredne sezone biti timski kolega mladom Džordžu Raselu koga je tim ranije najavio kao svog vozača za 2019.

Kubica je prošle godine bio jako blizu da se ponovo trka u Formuli 1, ali je Vilijams ipak mesto dao Sergeju Sirotkinu, dok je Poljak dobio mesto rezervnog i razvojnog vozača. To je ipak donelo neke benefite, proveo je više vremena u simulatoru, dobio šansu da učestvuje par puta na slobodnom treningu i bio konstantno u kontaktu sa ljudima iz padoka. Za to vreme je nastavio sa rehabilitacijom koja traje već više godina. Na kraju sezone se našao na vrhu liste potencijalnih kandidata za mesto vozača u Vilijamsu, a iz tima su konačno procenili da je za ovaj poduhvat spreman.

„Najpre bih želeo da se zahvalim svima koji su mi pomogli tokom teškog perioda poslednjih nekoliko godina.“, rekao je Kubica. „Težak je bio put povratka na F1 grid, ali ono što se činilo gotovo nemoguće sada počinje da deluje moguće, uzbuđen sam što mogu da kažem da ću se naći na gridu 2019. Dug je bio put do ove tačke, ali pošto je taj izazov priveden kraju, počinje novi izazov, a to je rad sa Vilijamsom na stazi. Neće biti lako, ali i Džordž i ja ćemo naporno i posvećeno zajedno raditi da pokušamo da pomognemo timu da dostigne bolju formu i napreduje na gridu."

„Ova godina je bila teška, ali mnogo sam naučio, i želeo bih da se zahvalim ser Frenku i Kler na ovoj prilici. Povratak na grid sledeće sezone će biti jedno od mojih najvećih postignuća u životu i sigudan sam da će naporan rad i posvećenost pomoći da se tim motiviše za postizanje dobrih zajedničkih rezultata. Još jednom, hvala svima koji su me podržavali i verovali u mene. Najzad se vraćam na grid za volanom F1 bolida i jedva čekam da se trkam.“, izjavio je Kubica.

Kler Vilijams je dodala da je oduševljena što može da najavi povratak Roberta Kubice u F1.

„Svi mi u Vilijamsu smo impresionirani onim što je postigao i odajemo ogromno priznanje njegovoj snazi karaktera i odlučnosti da se vrati u Formulu 1. Tokom ove sezone je bio nepokolebljiv u posvećenosti timu i poslu koji radi iza scene i postao je stalni i jako poštovani član Vilijamsovog tima. On ima količinu odlučnosti koju je neverovatno gledati; on zaista otelotvorava borbeni duh Vilijamsa.“, izjavila je Kler Vilijams i dodala da će biti dobro za tim što će imati vozače koji će biti kombinacija mladosti i iskustva.

Takođe se zahvalila Lensu Strolu i Sergeju Sirotkinu i poželela im sve najbolje tokom dalje karijere.