Na današnji dan u Formuli 1, 14. novembar 2010.


autor: Vladimir Kosjer | datum objave: 13.11.2018.


Na današnji dan u Formuli 1, 14. novembar 2010.

©RedBullRacing

U tu sudbonosnu i adrenalinom nabijenu trku, sa teorijskom šansom za titulu ušla su čak 4 vozača. Sve oči bile su uprte u dvojicu od njih, Alonsa i Vebera, dok su Fetel i Hamilton bili samo malo više iza, činilo se nedostižno za njih dvojicu. Međutim, ako postoji šansa da nešto pođe po zlu, to će se desiti, naučio nas je poznati Murov zakon.

Kada je Veber otišao po novi set pneumatika, Ferari je pozvao svog prvenca Alonsa da pokrije ovaj potez Red Bula i spreči eventualni 'under cut'. Strateška odluka bacila je oba vozača iza onih pilota koji su već ranije obavili svoje servise, što je značilo da su i Veber i Alonso morali da preteknu po nekoliko pozicija kako bi se vratili u borbu za šampionsku titulu.

Ovo je trebalo da bude relativno lako, pogotovo za vozače šampionskog kova kao navedeni dvojac, a naročito za tada superioran Ferari. Međutim, Vitali Petrov, vozač Renoa, je imao da kaže pokoju reč.


Copyright: reddit.com/r/formula1

Mladi Rus u Renou u tim trenucima imao je odličan tempo i dobro prianjanje, naročito u sporim krivinama, da Alonso jednostavno nije bio dovoljno blizu kako bi pokušao napad. Većinu trke, on i Veber proveli su iza Petrova, nesposobni da urade bilo šta.


Copyright: ESPN.com

Situacija je bila propraćena krajnje komičnim žalbama od Alonsa upućenih svoj inženjeru. Međutim, šta je on mogao da uradi? Reno ipak nije bio juniorski (razvojni) tim Ferarija, kao što je slučaj sa nekim drugim sezonama i nekim drugim timovima. Alonso je do kraja trke besneo i na Petrova, gestikulirajući mu u svakoj mogućoj prilici da se skloni, međutim Rus nije ništa loše uradio. Po ko zna koji put, loša strategija Ferarija je koštala titule njihovog vozača.

Sa druge strane, Fetel, koji nije bio favorit ni na papiru, sem malih teorijskih šansi, prosto je leteo, celu trku je odvozio bez greške, i to sa vrlo komotnom prednošću u odnosu na drugoplasiranog Hamiltona. Čitavih 40! sekundi kasnije, kariranu zastavu ugledali su Alonso i Veber, sa pozicija 7 i 8, što im jednostavno nije bilo dovoljno.

Krajnji rezultat bila je Fetelova prva maestralno osvojena titula i to sa samo 4 boda prednosti u odnosu na drugoplasiranog Alonsa.

Nakon ove pobede, Fetel je tada postao najmlađi šampion Formule 1 u istoriji, sa samo 23 godine i 134 dana starosti, a takođe je i prvi put da je bio vodeći vozač po bodovima tokom sezone 2010.

Kako smo videli u naredne 3 godine, prva titula bila je samo uvod u Vetelove maestralne vožnje, što je dovelo do toga da postane tek treći čovek u istoriji, nakon Fanđe i Šumahera, koji je osvojio četiri titule za redom. On je svakako ušao u rekorde, jer je to ostvario do svoje 27. godine, pa se vodi kao najmlađi četvorostruki uzastopni šampion najbržeg cirkusa na svetu.