Hamilton pobednik VN Brazila, Mercedes šampion


autor: Miladin Sudimac | datum objave: 10.11.2018.


Hamilton pobednik VN Brazila, Mercedes šampion

©MercedesAMGF1

Četiri vozača do samog kraja trke bili su u poziciji za njeno osvajanje. Razlika između njih bila je 5 sekundi. Na kraju je Hamilton izašao kao pobednik iako je Ferstapen bio glavni favorit za pobedu.

Drama je počela i pre same trke za Hamiltona jer mu je javljeno da ima curenje ulja, dok je Eriksonu koji je startovao sa pozicije 6 još pri izlasku iz boksa u krugu za pozicioniranje na grid spao deo oplate sa njegovog bolida. Hamilton i Botas su dobro startovali, pozicionirali se na vodeće pozicije praćeni Fetelom i Raikonenonom iz Ferarija.

Ferstapen je odmah napao vozače Ferarija i uz neverovatan tempo uspeo da ih prestigne za nekoliko krugova, davši se potom u poteru za Botasom. Obzirom na dosadašnji tempo Mercedesa , Verstapen je ipak olako prestigao i Botasa i u 15 krugu bio za petama vodećem Hamiltonu.

Verstapenu su se šanse još više povećale jer su Botas, a potom i Hamilton u krugovima 19 i 20 otišli na prvi servis pa je Holanđanin imao slobodnu stazu pred sobom bez gubitka vremena u duelima. Verstapen u tom periodu odvozio nekoliko brzih krugova. Vozač Red Bula ostao je na stazi sve do kruga 35, kada je otišao na servis uz vođstvo nad Hamiltonom u tim trenucima od 19,5s. Nakon odrađenog servisa vratio se na stazu na poziciju 3.

Sa 15 krugova novijim gumama trebala su mu samo 4 kruga da stigne i prestigne Hamiltona, a nakon odlaska Rikarda na servis opet se vratio na vodeću poziciju.

Verstapen je gradio vođstvo nad Hamiltonom ali je u 44 krugu nakon kontakta sa Okonom koji je hteo da ga prestigne u krivinama 1 i 2, izleteo sa staze uz oštećenmje bolida. Ubrzo se vratio na stazu ali iza Hamiltona sa oštećenim podom na Red Bulu. Ipak do samog kraja trke uspevao je da preti Hamiltonu sustižući ga.

Poslednji krugovi bili su veoma zanimljivi. Verstapen je pritiskao Hamiltona, a Rikardo Raikonena za treće mesto. Veliku gužvu pravili su vozači zaostali za krug ili dva ali do promene pozicija ipak nije došlo. Hamilton je odneo pobedu, Verstapen je drugi uz Raikonena na trećem stepeniku podijuma.

Nakon osvojene titule u konkurenciji vozača, Mercedes je pobedom Hamiltona i poenima petoplasiranog Botasa osvojio titulu i u konkurenciji konstruktora. 

Fetel je trku završio na poziciji 6 ispred Leklera koji je imao mirnu trku. 

Grožan i Magnusen osvojili su bodove za Has, dok je poslednji raspoloživi bod osvojio Perez iz Rejsing Point Fors Indije.

Rezultati Velike nagrade Brazila:

1 Luis Hamilton Mercedes 1:12.031

2 Maks Ferstapen Red Bul 1.469s

3 Kimi Raikonen Ferari 4.764s

4 Danijel Rikardo Red Bul 5.193s

5 Valteri Botas Mercedes 22.943s

6 Sebastijan Fetel Ferari 26.997s

7 Šarl Lekler Zauber 44.199s

8 Roman Grožan Has 51.230s

9 Kevin Magnusen 1 Has 52.857s

10 Serhio Perez Fors Indija 1 krug

11 Brendon Hartli Toro Roso 1 krug

12 Karlos Sajnc Reno 1 krug

13 Pjer Gasli Toro Roso 1 krug

14 Stofel Vandorn  Meklaren 1 krug

15 Esteban Okon Fors Indija 1 krug

16 Sergej Sirotkin 2 Vilijams 2 kruga

17 Fernando Alonso Meklaren 2 kruga

18 Lens Strol 1 Vilijams 2 kruga

Trku nisu završili:

Niko Hilkenberg Reno krug 34

Markus Erikson Zauber krug 22